Ιερό Άμμωνα Δία και Διόνυσο στην Καλλιθέα Χαλκιδικής

Ιερό Άμμωνα Δία και Διόνυσο στην Καλλιθέα Χαλκιδικής

Στο παραθαλάσσιο μέρος και δίπλα στο ομώνυμο ξενοδοχείο Ammon Zeus στην Καλλιθέα της Χαλκιδικής το οποίο είναι χτισμένο δίπλα στην ίσως πιο όμορφη παραλία της Κασσάνδρας, βρίσκονται τα υπολείμματα του Ιερού Άμμωνα Δία και Διόνυσο. Χρονολογείται από τον 8ο αιώνα π.Χ. όπου ιδρύθηκε ένα Ιερό για τον Θεό Διόνυσο και αργότερα κατά τον 5ο αιώνα περίπου για έναν αιγυπτιακής προέλευσης Θεό τον Άμμωνα Δια από κατοίκους της Αφύτου που ήδη ζούσαν εκείνη την εποχή στην Κασσάνδρα.

Κατά το 2ο αιώνα μ.Χ ο ναός μετασκευάστηκε, όπου χτίστηκε και ένας δεύτερος βωμός δίπλα στον πρώτο. Γύρο στην εποχή του Μεγάλου Κωνσταντίνου περίπου, καταστράφηκε εντελώς. Όταν ξεκίνησαν οι πρώτες κατασκευές ξενοδοχειακών μονάδων στην Καλλιθέα της Χαλκιδικής μετά το 1960, ανακαλύφτηκε ότι το Ιερό χρησιμοποιούταν κατά την βυζαντινή περίοδο ως χώρος λατρείας από τους Χριστιανούς.

Στην σημερινή εποχή, ο χώρος είναι ένα από τα πιο ενδιαφέρον αξιοθέατα της Κασσάνδρας, δίπλα σε ένα από τα πιο ωραία ξενοδοχεία της Χαλκιδικής και ελκύει τον επισκέπτη να ανακαλύψει τον συνδυασμό της πλούσιας καλοκαιρινής ζωής της Κασσάνδρας με την ιστορική εποχή των προγόνων μας.

Translate »