Νέα Καλλικράτεια – η πιο κοσμοπολίτικη πολιτεία της δυτικής Χαλκιδικής

Νέα Καλλικράτεια – η πιο κοσμοπολίτικη πολιτεία της δυτικής Χαλκιδικής

Η Νέα Καλλικράτεια είναι η πρώτη κωμόπολη της Χαλκιδικής ερχόμενος από την Θεσσαλονίκη, μόλις 30 χλμ από το Αεροδρόμιο και 5 λεπτά με το αυτοκίνητο από το πρώτο παραθαλάσσιο χωριό την Νέα Ηράκλεια. Η Νέα Καλλικράτεια ιδρύθηκε από πρόσφυγες της Μικράς Ασίας, όπως και πολλά άλλα χωριά της Χαλκιδικής, περίπου μετά των πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, γύρο στο 1922. Η περιοχή είναι ιδιαίτερα δημοφιλής από τα πρώτα χρόνια της μετεγκατάστασης των παππούδων μας από την Μικρά Ασία ,λόγο της κοντινής απόστασης από την Θεσσαλονίκη αλλά και για τις αμμώδες παραλίες με τα πεντακάθαρα και γαλανά νερά της.

Τα πρώτα αυτά χρόνια, πολλοί πρόσφυγες αλλά και επενδυτές από την Θεσσαλονίκη και την Μακεδονία, αγόρασαν οικόπεδα στην ευρύτερη περιοχή, κυρίως από την Νέα Ηράκλεια ως και τα Νέα Μουδανιά, με επίκεντρο την περιοχή της Νέας Καλλικράτειας, όπου έχτισαν τα πρώτα παραθαλάσσια σπιτάκια τους. Μετά την δεκαετία του 1980 περίπου, η περιοχή άρχισε να αναβαθμίζετε και η επενδυτική αγορά στην περιοχή απόκτησε ακόμη περισσότερο ενδιαφέρων με αποτέλεσμα σήμερα, η περιοχή να είναι ιδιαίτερα δημοφιλής αλλά είναι και ο πρώτος κύριος και κοντινότερος προορισμός για τους επισκέπτες της πανέμορφης  Χαλκιδικής.

Για όσους ενδιαφέρονται για την αρχαιολογία, αξίζει να επισκεφτείτε το Σπήλαιο των Πετραλώνων και το Ανθρωπολογικό Μουσείο το οποίο είναι ένα από τα σημαντικότερα σπήλαια της Ελλάδας. Βρίσκεται στο χωριό Πετράλωνα, κοντά στην Νέα Καλλικράτεια της Χαλκιδικής. Λέγεται ότι το 1959 ένας κάτοικος του χωριού Πετράλωνα, έψαχνε για νερό και ανακάλυψε την σπηλιά από μια σχισμή στα βράχια. Ένα χρόνο αργότερα το κρανίο του Αρχάνθρωπου βρέθηκε από έναν άλλο κάτοικο, και αξιολογείτε να είναι 700.000 περίπου ετών. Το σπήλαιο θα ανοίξει ξανά τις πύλες του από το καλοκαίρι το 2024 και θα είναι ανοιχτό για τους επισκέπτες καθημερινά από τις 9 έως τις 18.00 το καλοκαίρι και μέχρι τις 16.00 το χειμώνα.

Η κεντρική πλατεία αλλά και η παραλία του χωριού κατακλύζετε κυρίως από πολλούς Έλληνες αλλά και αρκετούς ξένους τουρίστες, που απολαμβάνουν το μπάνιο τους στα πεντακάθαρα νερά της Χαλκιδικής. Επίσης κοντινές παραλίες με απέραντες αμμουδιές και πεντακάθαρα νερά αλλά και πολλά beach bars και ταβερνούλες, είναι η Νέα Ηράκλεια, μόλις 5 λεπτά πριν φτάσει κάποιος στην Νέα Καλλικράτεια αλλά και η περιοχή Μυκωνιάτικα, η οποία βρίσκεται 2 λεπτά παραλιακά βγαίνοντας από την κωμόπολη. Στην Νέα Καλλικράτεια θα βρείτε αμέτρητα καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες, σούπερ μάρκετ, beach bars, νυχτερινά μαγαζιά και καταλύματα όλων των ειδών για να περάσετε αξέχαστες διακοπές είτε με το ταίρι σας, με την παρέα ή με την οικογένεια σας.

 

Translate »