Το Σπήλαιο των Πετραλώνων και το Ανθρωπολογικό Μουσείο

Το Σπήλαιο των Πετραλώνων και το Ανθρωπολογικό Μουσείο

Το σπήλαιο των Πετραλώνων είναι ένα από τα σημαντικότερα σπήλαια της Έλλαδας. Βρίσκεται στο χωριό Πετράλωνα, κοντά στην Νέα Καλλικράτεια της Χαλκιδικής. Λέγεται ότι το 1959 ένας κάτοικος του χωριού Πετράλωνα, έψαχνε για νερό και ανακάλυψε την σπηλιά από μια σχισμή στα βράχια. Ένα χρόνο αργότερα το κρανίο του Αρχάνθρωπου βρέθηκε από έναν άλλο κάτοικο.

Η σπηλιά είναι παγκοσμίως γνωστή για τους σταλακτίτες και τους σταλαγμίτες και το κρανίο του Αρχάνθρωπου που είναι σχεδόν 700.000 ετών.
Ευρήματα και ανακατασκευές από το σπήλαιο εκτίθενται στο Ανθρωπολογικό Μουσείο Πετραλώνων, το οποίο βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το σπήλαιο. Οι πρώτες ανασκαφές ξεκίνησαν το 1965 όπου εκτός από το κρανίο του Αρχανθρώπου, βρέθηκαν και απολιθώματα πουλιών και άγριων ζώων.

Η θερμοκρασία μέσα στην σπηλιά κυμαίνεται όλο τον χρόνο περίπου στους 17 βαθμούς Κελσίου. Υπάρχουν τρεις διαφορετικές αίθουσες όπου είναι ενδιαφέρων πολύ να γνωρίσετε το πως ζούσαν οι άνθρωποι των αρχαιοτάτων χρόνων, το πως τρέφονταν, πως ήταν η ένδυση τους και τα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν τα οποία ήταν φτιαγμένα από λίθους και οστά.  Τα περισσότερα ευρήματα θα τα βρείτε στο Ανθρωπολογικό Μουσείο το οποίο βρίσκεται δίπλα στο σπήλαιο και μπορείτε να γνωρίσετε πάνω από 2000 ευρήματα τις παλαιολιθικής εποχής.

Το σπήλαιο είναι ανοιχτό για τους επισκέπτες καθημερινά από τις 9 έως τις 18.00 το καλοκαίρι και μέχρι τις 16.00 το χειμώνα. Δεν επιτρέπονται κάμερες και κινητά τηλέφωνα.

Το σπήλαιο είναι κλειστό λόγο εργασιών και αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του για τους επισκέπτες το καλοκαίρι του 2023. Για περισσότερες πληροφορίες: Petralona Cave

 

Translate »