Σαν την Χαλκιδική δεν έχει

“Σαν τη Χαλκιδική δεν έχει” λένε εδώ στον βορρά, και όντος αν πας και επισκεφτείς αυτό το πανέμορφο μέρος και την χερσόνησο με τα τρία πόδια ή αλλιώς την τρίαινα του Ποσειδώνα, θα νομίζεις, ότι βρίσκεσαι σε έναν επίγειο παράδεισο. Ο συνδυασμός του καταπράσινου τοπίου με τα σμαραγδένια νερά και τις αμμώδες παραλίες, ζωγραφίζουν έναν τόπο βγαλμένο από παραμύθι.  Η Χαλκιδική είναι μια χερσόνησος που αποτελείτε από διάφορους δήμους και πολλά σημεία ενδιαφέροντος, τόσο από φυσικού κάλους, κοσμοπολίτικους οικισμούς άλλα και σημεία αρχαιολογικής σημασίας. Προικισμένος τόπος με μαγευτικούς κολπίσκους, χρυσαφένιες αμμουδιές και φυσικές ομορφιές κάνει την Χαλκιδική κατάλληλο μέρος για αξέχαστες διακοπές για όλους.

Θα ξεχωρίζαμε την Χαλκιδική σε τέσσερα μέρη και θα λέγαμε ότι κάθε μέρος έχει την δική του χάρη και ομορφιά και είναι μέρη χαλάρωσης για διαφορετικά γούστα.

Το βόρειο μέρος της χερσονήσου αποτελείται από την Ανατολική και την Δυτική Χαλκιδική με πρωτεύουσα στο κέντρο του νομού, τον Πολύγυρο. Το κέντρο της χερσονήσου είναι ένα καταπράσινο τοπίο ιδανικό για πεζοπορίες, για φυσιολάτρες, για εξερεύνηση αρχαίων τόπον και 4×4 διαδρομές. Τα μικρά παραδοσιακά χωριουδάκια με την ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική και τα παραδοσιακά γεύματα στις μικρές ταβερνούλες των χωριών θα σας ταξιδέψουν σε ιστορικές εποχές μέσα στην φύση.

Ανατολικά του νομού, στην περιοχή του Δήμου Αριστοτέλη και στα ύδατα των συνόρων του Αγίου Όρους, όπου η γη συναντάται με τον παράδεισο στις πύλες της Ουρανούπολης, τα γαλαζοπράσινα και σμαραγδένια νερά στις ακτές των μικρών παραθαλάσσιων χωριών, το ιστορικό σημείο του φιλόσοφου Αριστοτέλη, οι καταρράκτες της Αγίας Βαρβάρας, οι παραδοσιακοί οικισμοί της Αρναίας, σας ταξιδεύουν σε θρησκευτικά και αρχαιολογικά τοπία μιας άλλης εποχής.

Δυτικά του νομού θα συναντήσετε την μεταναστευτική πολιτεία των τότε κατοίκων της Μικράς Ασίας οι οποίοι εγκαταστάθηκαν κυρίως στις ακτές της δυτικής χερσονήσου και έχτισαν μικρά και μοντέρνα χωριουδάκια που ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες κατακλύζονται από κόσμο για να κολυμπήσουν στα πεντακάθαρα νερά τους. Αρχαιολογικής σημασίας είναι και το σπήλαιο των Πετραλώνων στην περιοχή της Καλλικράτειας.

Τα τρία πόδια της Χαλκιδικής είναι το ένα πιο ενδιαφέρον από το άλλο, με το τρίτο να επιτρέπεται να κατοικείται μόνο από τους Μοναχούς του Αγίου Όρους και να το επισκέπτονται μόνο άντρες για 3 μέρες το πολύ.

Το δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής, η Σιθωνία,  η οποία πήρε το όνομα της από την μυθολογία, τον Κύκλωπα και γιο του Ποσειδώνα Σίθων, είναι μία ακόμα παρθένα περιοχή με καταπράσινο τοπίο και μικρούς κολπίσκους. Δεν έχουν χτιστεί ακόμα πολλά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, θα βρείτε όμως μια πληθώρα για όλα τα γούστα σε κάποια τους καλοκαιρινούς μήνες κοσμοπολίτικα χωριά, με πολλές ταβέρνες, καφετέριες και beach bars. Ιδανικό μέρος για τους λάτρεις της φύσης και της χαλάρωσης, κάνει αυτόν τον τόπο ιδανικό μέρος για ζευγάρια και όχι μόνο και για όσους αγαπούν το Camping.

Το πρώτο και κοσμοπολίτικο πόδι της Χαλκιδικής, η Κασσάνδρα, η οποία πήρε το όνομα της από τον τότε βασιλιά της Θεσσαλονίκης Κάσσανδρο, συνδυάζει την διασκέδαση στο φουλ με πολλά beach bars σε μεγάλες αμμώδες παραλίες με κρυστάλλινα νερά και καταπράσινα τοπία, καταστήματα, ταβέρνες, εστιατόρια, καφετέριες και νυχτερινά Clubs. Θα βρείτε αρχαιολογικά απομεινάρια, λίμνες μέσα στο πράσινο τοπίο και θα μπορέσετε να συνδυάσετε την χαλάρωση με την διασκέδαση, την πεζοπορία με την εξερεύνηση και να κάνετε ονειρεμένες διακοπές με όλη την οικογένεια.

Και όπως λέει και ένας παλιός μύθος της Χαλκιδικής για τα αγόρια της παρέας…στο πρώτο πόδι πας για να βρεις γυναίκα, στο δεύτερο όταν την έχεις και στο τρίτο αν έχετε παιδιά ή δεν την έχεις πια…

Αφήστε μια απάντηση

Translate »