Δημοφιλή αξιοθέατα στην Χαλκιδική

Δημοφιλή αξιοθέατα στην Χαλκιδική

Η Χαλκιδική θεωρείται ένας από τους ομορφότερους προορισμούς διακοπών στην Ελλάδα. Και όπως λένε οι Βόρειοι Έλληνες …. “σαν την Χαλκιδική δεν έχει” …. Η χερσόνησος δείχνει τα τρία μακριά πόδια της στο Αιγαίο, όλα δασώδες με λευκούς αμμώδεις όρμους, καταπληκτικά τοπία και υπέροχα παραθαλάσσια χωριά. Είναι μια περιοχή με πολλές επιλογές διασκέδασης, από αρχαία αξιοθέατα και βυζαντινούς πύργους έως μοναστήρια και σπήλαια πανέμορφες παραλίες και πολλά μπαράκια και ταβέρνες. Παρακάτω θα δείτε τα καλύτερα αξιοθέατα στη Χαλκιδική.

Δημοφιλή αξιοθέατα:

Πύργος Προσφόριο και Άγιο Όρος: Βρίσκεται στο λιμάνι της Ουρανούπολης και χτίστηκε τον 14ο αιώνα από μοναχούς της Μονής Βατοπεδίου. Ανήκει στη βυζαντινή περίοδο. Διαθέτει επίσης 2 ξύλινα μπαλκόνια και τώρα χρησιμοποιείται ως μουσείο.

Το Άγιον Όρος είναι ένα αυτοδιοικούμενο τμήμα του ελληνικού κράτους με βυζαντινά μοναστήρια ηλικίας άνω των 400 ετών. Μόνο άντρες επιτρέπεται να επισκέπτονται τα μοναστήρια (συγγνώμη, δεν επιτρέπονται γυναίκες.)

Από τη Σιθωνία και από την Ουρανούπολη μπορείτε να επισκεφθείτε το Άγιο Όρος ως οικογενειακό ταξίδι με βάρκα και πλοίο, αλλά πρέπει να μείνετε στο σκάφος και να παρακολουθήσετε τα μοναστήρια από απόσταση 200 μέτρων. Τα περισσότερα δελφίνια κολυμπούν κατά μήκος του πλοίου καθ ‘όλη τη διάρκεια του ταξιδιού.

Το Σπήλαιο των Πετραλώνων και το Ανθρωπολογικό Μουσείο: Βρέθηκε το 1959 από έναν κάτοικο των Πετραλώνων και ένα χρόνο αργότερα το κρανίο του Αρχάνθρου βρέθηκε από έναν άλλο κάτοικο. Βρίσκεται κοντά στη Νέα Καλλικράτεια και είναι παγκοσμίως γνωστή για τους σταλακτίτες και τους σταλαγμίτες και το κρανίο του Αρχάνθροπου που είναι σχεδόν 700.000 ετών.

Ευρήματα και ανακατασκευές από το σπήλαιο εκτίθενται στο Ανθρωπολογικό Μουσείο Πετραλώνων, το οποίο βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το σπήλαιο. Το σπήλαιο είναι ανοιχτό για τους επισκέπτες καθημερινά από τις 9.00 έως τις 18.00 το καλοκαίρι και μέχρι τις 16.00 το χειμώνα. Δεν επιτρέπονται κάμερες και κινητά τηλέφωνα.

Σπήλαιο Πετράλωνα, Χαλκιδική, 2373071671 ή Petralona Cave

Το Όρος Χολομώντας – βρίσκεται σε ένα τοπίο κοντά στην πρωτεύουσα της Χαλκιδικής στον Πολύγυρο. Με υψόμετρο 1.165 μέτρα δεν είναι μεγάλο, αλλά είναι γοητευτικό και όμορφο. Στο βουνό του Χολομώντα υπάρχουν βελανιδιές, πεύκα και καστανιές, καθώς και λιβάδια με αγριολούλουδα και αρωματικά βότανα.

Άγιος Πρόδρομος – είναι το διάσημο χωριό όπου πρέπει να πάτε για να φάτε το καλύτερο σουβλάκι σε ολόκληρη την περιοχή. Απαραίτητο για τους λάτρεις της παράδοσης των παθιασμένων χωριών με καθαρό ελληνικό πολιτισμό και ελληνική φιλοξενία.

Το πάρκο του Αριστοτέλη- Αρχαία Στάγειρα και Καταρράκτες της Αγίας Βαρβάρας : Η Στάγειρα, πατρίδα του Φιλόσοφου Αριστοτέλη και δάσκαλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, γεννήθηκε εδώ το 384 π.Χ.

Ένα τέλειο ημερήσιο ταξίδι σε αυτόν τον αρχαιολογικό χώρο με έναν αρχαίο ναό, το πάρκο του Αριστοτέλη, τα ερείπια της παλιάς πόλης της Σταγείρας και οι καταπληκτικοί  Καταρράκτες  της Αγίας Βαρβάρας θα σας δείξουν μια διαφορετική φυσική και αρχαία πλευρά μέσα από τα δάση της Χαλκιδικής.

Αρνάια – Ένα από τα πιο γραφικά χωριά στο μπροστινό μέρος του βουνού Χολομώντα με παραδοσιακή ιστορική σημασία.

Θα πρέπει επίσης να επισκεφθείτε το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης όπου μπορείτε να βρείτε παλιά γεωργικά όργανα, εξοπλισμό αρτοποιίας και εξοπλισμό μελισσών. Απαραίτητο για τους φυσικούς λάτρεις και τους ανακάλυπτες.

Φάρος Ποσείδι και Ναός του Ποσειδώνα: Στο τέλος της παραλίας Ποσείδι βρίσκεται ένας παλιός φάρος που χτίστηκε το 1864. Ο φάρος είναι ακόμη σε λειτουργία μέχρι σήμερα. Κοντά στο φάρο μπορείτε να δείτε τα ερείπια του αρχαίου ναού του Ποσειδώνα και περίπου. 1 χλμ μακριά μπορείτε να δείτε την εκκλησία της Παναγίας που χτίστηκε το 1619.

Ιερό του Άμμων Δία: Το ιερό του Άμμων Δία βρίσκεται κοντά στο χωριό Καλλιθέα κοντά στο ξενοδοχείο Αμμών Δίας και χτίστηκε τον 4ο π.Χ. και κατασκευάστηκε από ασβεστόλιθο. Ένα από αυτά παραμένει. Ο Μέγας Αλέξανδρος σεβάστηκε και θεωρούσε τον εαυτό του γιο του Άμμων Δία.

Αρχαία Όλυνθος: Μια πόλη από την κλασική περίοδο. Εδώ μπορείτε να θαυμάσετε το παλαιότερο γνωστό ελληνικό ψηφιδωτό δάπεδο, πρόδρομο των εντυπωσιακών ψηφιδωτών του Δίου, των Αιγών και της Πέλλας. Αυτός ο αρχαιολογικός χώρος ανακαλύφθηκε τη δεκαετία του 1930 και περιλαμβάνει αρχαιολογικά ευρήματα της Αρχαίας Όλυνθου, η οποία ήταν η πρωτεύουσα της Χαλκιδικής για λίγο στην αρχαιότητα.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Όλυνθου βρίσκεται ακριβώς δίπλα στον αρχαίο χώρο και περιλαμβάνει ευρήματα από τις ανασκαφές. Υπάρχει επίσης ένα δωμάτιο αφιερωμένο στη διαδικασία αποκατάστασης και ζωής στην Αρχαία Όλυνθο, συνολικά μια υπέροχη εμπειρία στα αξιοθέατα της Χαλκιδικής.

Σπαρτιάτης βασιλιάς Αγησίπολις: Σχετικά με την ιστορία του γλυπτού, αναφέρεται σύμφωνα με τον Ξενοφώντα στα «Ελληνικά» πως το 381 π.Χ ο Σπαρτιάτης βασιλιάς Αγησίπολις αφού αρρώστησε βαριά κατά τη διάρκεια πολιορκίας της Τορώνης, ζήτησε να τον μεταφέρουν στην Αφυτις, γνωστή τότε για το ιερό του Διονύσου και το Μαντείο του Αμώνος Διός.

Για να τιμήσουν τον τόπο στον οποίο πέθανε ο βασιλιάς, οι στρατιώτες έσκαψαν και έκρυψαν στην αφυτιώτικη γη τη χρυσή πανοπλία την οποία από τότε προστατεύει ένα τεράστιο φίδι με κέρατα που γεμίζει με χρυσάφι την ποδιά όποιας γυναίκας πλησιάζει την ώρα που βγαίνει. Πηγή: Ναυτεμπορική

Λίμνη Μαβρομπάρα στο Πολύχρονο: Βρίσκεται στη δυτική πλευρά της Κασσάνδρας, στο Πολύχρονο. Η λίμνη περιβάλλεται από ένα μικρό δάσος από πεύκα και γεμάτη με χελώνες.

Είναι εύκολα προσβάσιμη με αυτοκίνητο. Οι λάτρεις της φύσης και οι λάτρεις της άγριας ζωής θα λατρέψουν το μέρος. Το Πολύχρονο είναι ένας πολύ δημοφιλής προορισμός με αμμώδη παραλία, πολλές εγκαταστάσεις διαμονής και καλά εστιατόρια.

Αφήστε μια απάντηση

Translate »