Βεργίνα – Η αρχαία πόλη της Μακεδονίας με τους βασιλικούς τάφους
80 χλμ νοτιοδυτικά της Θεσσαλονίκης σε υψόμετρο 150μ από την θάλασσα μετά την πόλη της Βέροιας, βρίσκεται μια μικρή αρχαία πόλη που κρύβει πολλά αρχαία μυστικά των τότε βασιλιάδων της Μακεδονίας, η Βεργίνα. Το 1977 ανακάλυψε μια ομάδα ανασκαφών του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου της Θεσσαλονίκης, τους τάφους αρχαίων πολεμιστών και ανάμεσα τους τον τάφο του βασιλιά Φίλιππου Β’, πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Σήμερα η Βεργίνα είναι μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς όπου βρίσκονται σπουδαίες ανακαλύψεις της Μακεδονικής ιστορίας και σε ολόκληρη την περιοχή των Πιέριων όρον, έχουν ανακαλυφτεί σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα. Αξίζει να επισκεφτείτε τον ιστορικό τάφο του Βασιλιά Φίλιππου Β’, πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Αλέξανδρου Δ’, τον γιο του. Ο διθάλαμος μοιάζει με ναό. Στο σημείο έχει χτιστεί ένα μουσείο με όλα τα ευρήματα ως σήμερα, το οποίο το έχουν σκεπάσει με χώμα για να δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση στους επισκέπτες του.
Στο μουσείο υπάρχουν πολλά αρχαία που ανακαλύφτηκαν στην περιοχή και τα πιο σημαντικά είναι το μακεδονικό αστέρι πάνω στην χρυσή λάρνακα η οποία έχει βάρος γύρο στα 11 kg. Το μακεδονικό αστέρι συμβολίζει τον Ήλιο της Βεργίνας και αποτελείται από 16 ακτίνες. Οι 12 από αυτές συμβολίζουν τους 12 θεούς του Ολύμπου και οι υπόλοιπες τέσσερις συμβολίζουν την γη, τον ουρανό την φωτιά και τον αέρα. Θα δείτε επίσης το χρυσό στεφάνι από βελανιδιά, τη χρυσή πανοπλία του βασιλιά Φίλιππου Β’, , το χρυσό στεφάνι του Αλέξανδρου Δ’, τον τάφο της Περσεφόνης, μιας γυναίκας που θάφτηκε εδώ μαζί με το βρέφος της. Λέγετε ότι πέθανε πάνω στην γέννα. το 325 π.Χ., και πολλά άλλα εκθέματα της αρχαιότητας των μακεδονικών βασιλιάδων.
Το βασιλικό ανάκτορο των Αιγών όπου βρίσκονται οι Βασιλικοί Τάφοι, δεσπόζει τον χώρο στον λόφο της ακρόπολης, και αποτελούσε την δυναστεία του τότε βασιλιά Φίλιππου Β’. Ο αρχαιολογικός χώρος των Αιγών όπως ονομάζεται μέχρι και σήμερα, προστατεύεται από την Unesco ως Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς.