Περαία – Ένα παραθαλάσσιο και κοσμοπολίτικο θέρετρο

Περαία – Ένα παραθαλάσσιο και κοσμοπολίτικο θέρετρο

Λίγο μετά το αεροδρόμιο “Μακεδονία”, πηγαίνοντας παραθαλάσσια προς την Χαλκιδική, θα συναντήσετε το πρώτο μεγάλο μέρος και προάστιο της Θεσσαλονίκης, την Περαία. Η Περαία βρίσκεται μόλις 10 λεπτά μετά το αεροδρόμιο και είναι πόλος έλξης τουριστών όλο τον χρόνο. Ως προάστιο της Θεσσαλονίκης, κατοικείται όλο τον χρόνο με πολλά διαμερίσματα να ενοικιάζονται μέσω AirBnb και σχεδόν όλα τα ξενοδοχεία να λειτουργούν και τους χειμερινούς μήνες. Οι επιλογές είναι πολλές για να βρείτε το κατάλληλο κατάλυμα για εσάς, όπως και οι επιλογές εστίασης και ψυχαγωγίας.

Η Περαία ήταν ιδιοκτησία ενός Τούρκου, και μετά την καταστροφή της Μικράς Ασίας, εγκαταστάθηκαν οι πρώτες οικογένειες στην περιοχή. Την ονομασία της την πήρε μετά από κλήρωση, και ήταν να ονομαστεί είτε Περαία, είτε Νέα Σμύρνη είτε Νέα Καλλίπολη. Κληρώθηκε το όνομα Περαία από τον τότε Διευθυντή της Μακεδονίας το 1932 περίπου. Ο σημερινός Δήμος Θερμαϊκού γιορτάζει κάθε δεύτερο δεκαπενθήμερο τους Σεπτεμβρίου την “Γενέθλια μέρα της Περαίας” με πολιτιστικές εκδηλώσεις στο μεγάλο πάρκο κυκλοφοριακής δίπλα στον Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως. Φημολογείται ότι στην Περαία βρίσκεται το κάστρο της Κ.Χατζής και του Αλεξάνδρου , ένας ακόμη ναός στην περιοχή και με την ίδρυση της ποδοσφαιρικής ομάδας ΠΑΟΚ της Θεσσαλονίκης, μετακόμισαν από εκεί αλλά δεν έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα όποιες ανασκαφές τους.

Η Περαία έχει σήμερα περίπου 17.000 μόνιμους κατοίκους και ενώνεται παραλιακά με τους Νέους Επιβάτες και την Αγία Τριάδα όπου μια βόλτα από την αρχή ως το τέλος της παραλίας είναι ένα από τα must του καλοκαιριού! Παραλιακά της Περάιας θα βρείτε πολλά εστιατόρια και ταβέρνες , καφετέριες, beach bar κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, τα οποία συχνά ανοίγουν την άνοιξη και κλείνουν τον Νοέμβριο αν το επιτρέπει ο καιρός, σε ένα παραλιακό μέτωπο 5 χλμ με αμέτρητες επιλογές για διασκέδαση και ψυχαγωγία.

Η θάλασσα είναι καθαρή, η αμμουδιά καθαρίζεται μια με δυο φορές τον μήνα από τον Δήμο για να διατηρεί την καλή εικόνα της περιοχής και η θέα προς την πόλη της Θεσσαλονίκης και τον Θερμαϊκό κόλπο είναι μαγευτική. Υπάρχουν καταστήματα ένδυσης, σουβενίρ, μεγάλα και μικρά σούπερ μάρκετ, ιατρεία, σχολεία, φαρμακεία και όλα όσα χρειάζεται ο μόνιμος κάτοικος αλλά και ο πιο απαιτητικός επισκέπτης της.

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ταξιδεύουν τα καραβάκια του Θερμαϊκού από και προς την Θεσσαλονίκη, όπου στην προβλήτα του μικρού λιμανιού στο κέντρο της παραλιακής οδού μπορείτε να δείτε τα δρομολόγια των πλοίων αλλά όπως και στην ιστοσελίδα της https://www.karavakia.gr/.

Στην Περαία αξίζει να πας και να μείνεις, διότι δεν βαριέσαι ποτέ να βολτάρεις στην παραλία και να αγναντεύεις το ηλιοβασίλεμα.

Translate »