Καβάλα – Κρυμμένοι θησαυροί και αρχαιολογικά αξιοθέατα

Καβάλα – Κρυμμένοι θησαυροί και αρχαιολογικά αξιοθέατα

Η Χαλκιδική βρίσκεται στον Νομό Μακεδονίας, όπως και πολλά άλλα μέρη της. Εκτός από τα πολλά αρχαιολογικά και ιστορικά αξιοθέατα της Χαλκιδικής, στους γύρο νομούς υπάρχουν πολλά ακόμα αξιοθέατα και μέρη της Μακεδονίας σε κοντινή απόσταση από την Χαλκιδική για να ανακαλύψετε. Ένα από αυτά είναι και η πόλη της Καβάλας με την πλούσια ιστορία του.

Κάθε φορά με ρωτάνε, κυρίως ξένοι τουρίστες, για την ιστορία της Μακεδονίας και τα αρχαιολογικά ευρήματα στην ευρύτερη περιοχή. Εκτός από την Βεργίνα και την Θεσσαλονίκη, αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν και στην Καβάλα αρκετά αρχαιολογικά ευρήματα και μνημεία ιστορικής σημασίας σε κοντινή απόσταση από την Χαλκιδική, στην Καβάλα.

Αν κάνετε διακοπές στην ανατολική Χαλκιδική και θέλετε να εξερευνήσετε περισσότερες Μακεδονικές περιοχές, αξίζει να κάνετε μια ημερήσια εκδρομή προς την Καβάλα και να εξερευνήσετε τα πολλά αξιοθέατα της αλλά και να βουτήξετε κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, στα καταγάλανα νερά της.

Τα βασικότερα αξιοθέατα της είναι:

Το Λιοντάρι της Αμφίπολης – Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν το 1913 περίπου  μια βάση μεγάλου μαρμάρινου λιονταριού. Στην περιοχή έχουν βρεθεί κι άλλα ανάγλυφα και αγάλματα. Ο Λέων της Αμφίπολης είναι ένα έργο επιτάφιας πλαστικής 3000 έτη π.Χ. και ένα μνημείο πολεμικής δόξας και στήθηκε προς τιμή στρατιωτών του Μέγα Αλέξανδρου.

Το Κάστρο της Καβάλας – Ιστορικό κάστρο που χτίστηκε το 923 και μετά από πολέμους ξανά οικοδομήθηκε το 1425 στην περιοχή Παναγία της Καβάλας. Σήμερα είναι ένας χώρος αναψυχής με πολιτιστικές δραστηριότητες και ωραία θέα προς την πόλη.

Οι Καμάρες -Χρονολογείτε από την ρωμαϊκή εποχή του 16ου αιώνα, και συμβολίζει ένα αρχαίο υδραγωγείο. Είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αρχαία αξιοθέατα της πόλης.

Το Ιμαρέτ -Είναι ένα αρχαίο μνημείο της οθωμανικής εποχής χτισμένο από τον Μεχμέτ Αλί, εντός των τοίχων της παλιάς πόλης. Χρησιμοποιούταν ως μέρος διδασκαλίας, χαμάμ και ξενοδοχείο  στην τότε εποχή.

Το Σπίτι του Μεχμέτ Αλί – Βρίσκεται στον ομώνυμη πλατεία Μεχμέτ Αλί και αποτελούσε το μεγαλύτερο σπίτι της οθωμανικής εποχής.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Μουσείο Καπνού – Σε ένα από τα πιο σημαντικά αρχαιολογικά μουσεία της Μακεδονίας και της Θράκης, θα βρείτε ευρήματα από την νεολιθική εποχή μέχρι και σήμερα. Στο Μουσείο Καπνού θα μπορέσετε να δείτε αρχαίο υλικό για την παραγωγή και καλλιέργεια του καπνού από την οθωμανική εποχή την ανατολική Μακεδονία και την Θράκη της αρχαίας μας εποχής.

Αξίζει να κάνετε μια στάση για βουτιά αν ταξιδεύετε κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, στις κοντινές παραλίες της Καβάλας. Θα βρείτε με τις απέραντες αμμουδιές και κρυστάλλινα νερά στην παραλία Αμμόλοφοι και Νέα Πέραμος, στο Περιγιάλι, στην παραλία Καλαμίτσα και στην Ραψάνη. Νερά τόσο κρυστάλλινα που θυμίζουν έναν ακόμα ανεξερεύνητο παράδεισο, παρόμοιο με αυτό την Χαλκιδικής.

Translate »