Το εκκλησάκι της Παναγίας στην Νέα Σκιώνη από τον 16ο αιώνα

Το εκκλησάκι της Παναγίας στην Νέα Σκιώνη από τον 16ο αιώνα

Μόλις 2 χλμ περίπου από την Νέα Σκιώνη πηγαίνοντας προς τα Λουτρά της Αγίας Παρασκευής, θα συναντήσετε από τα δεξιά σας ένα μικρό εκκλησάκι σε λευκά και γαλάζια χρώματα λίγο πιο κάτω από την επιφάνεια του κεντρικού δρόμου και παραθαλάσσια, το εκκλησάκι της Παναγίας Φανερωμένης από τον 16 αιώνα.

Η τοποθεσία όπου χτίστηκε είναι μοναδική μιας και έχει απέραντη θέα προς το γαλάζιο και ένα ακόμα πιο μοναδικό ηλιοβασίλεμα. Γύρο γύρο από το εκκλησάκι υπάρχουν παγκάκια για να απολαύσετε την θαλάσσια αύρα και να χαλαρώσετε στην αγκαλιά του τοπίου. Έξω από το εκκλησάκι υπάρχει μια γραφή με την περιγραφή της μικρής εκκλησίας και την ιστορία της στα ελληνικά αλλά και στα αγγλικά για τους ξένους τουρίστες.

Το εκκλησάκι φημίζεται όχι μόνο λόγο της τοποθεσίας του, αλλά και για τις εκατοντάδων ετών τοιχογραφίες του και την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Φανερωμένης η οποία λέγετε ότι βρέθηκε στην θάλασσα. Η εικόνα είναι ζωγραφισμένη πάνω σε μια όρθια βάση ενός αγάλματος από μάρμαρο, την οποία βρήκε κατά την παράδοση κάποιος χωριανός να επιπλέει λάμποντας σαν ένα κομμάτι χρυσό στο νερό.

Χάρη στην εικόνα χτίστηκε το ομώνυμο εκκλησάκι της Παναγίας  Φανερωμένης στην περιοχή για να τιμήσει την εύρεση της εικόνας. Ο ναός στο εσωτερικό του φέρει πολλές τοιχογραφίες οι οποίες μέχρι και σήμερα σώζονται κατά έναν μεγάλο βαθμό, όπως και η εικόνα της Παναγίας αν και έχει καταστραφεί το μεγαλύτερο μέρος της. Το σπουδαιότερο στο εκκλησάκι αυτό δεν είναι όμως μόνο τα αρχαία θρησκευτικά ευρήματα του 16ο αιώνα. Λέγετε, ότι πριν συμβεί κάτι κακό στην χώρα μας, η εικόνα της Παναγίας δακρύζει, όπως έχουν δει μάρτυρες πριν από έναρξη πολέμων και εισβολών.

Εφόσον αν κάνετε τον γύρο της Κασσάνδρας ή επισκεφτείτε τα Λουτρά της Αγίας Παρασκευής και την Νέα Σκιώνη, αξίζει να κάνετε μια στάση στο όμορφο εκκλησάκι της Παναγίας ανάβοντας της ένα κεράκι.

Translate »