Νέα Μηχανιώνα – Το γραφικό χωριό με την μαγευτική θέα στον Όλυμπο

Νέα Μηχανιώνα – Το γραφικό χωριό με την μαγευτική θέα στον Όλυμπο

Αν θέλετε να εξερευνήσετε τις περιοχές που βρίσκονται έξω από την Θεσσαλονίκη πηγαίνοντας παραθαλάσσια προς την όμορφη Χαλκιδική, αξίζει να κάνετε μια στάση στην Νέα Μηχανιώνα με την μεγάλη ιχθυόσκαλα της. Η Νέα Μηχανιώνα βρίσκεται περίπου 20 λεπτά με το αυτοκίνητο από το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης και ο πιο εύκολος δρόμος για να φτάσει κανείς, είναι να πάει όλο ευθεία από το αεροδρόμιο προς την Περαία. Δέκα λεπτά περίπου μετά την Περαία θα φτάσετε προς την ιχθυόσκαλα του χωριού όπου αξίζει να σταθμεύεστε και να απολαύσετε είτε το γεύμα σας σε μια παραδοσιακή ταβέρνα με ολόφρεσκα ψαρικά ή το καφεδάκι σας σε μια από τις πολλές καφετέριες με την πανοραμική θέα.

Η Νέα Μηχανιώνα είναι ένα ακόμα προσφυγικό χωριό της Μικράς Ασίας, από την περιοχή της Αινείας της αρχαίας βορειοδυτικής Χαλκιδικής και ανήκει σήμερα στον Δήμο Θερμαϊκού της Θεσσαλονίκης. Πολλοί κάτοικοι της ασχολούνται με την αλιεία λόγο της μεγάλης του ιχθυόσκαλας. Εκεί λειτουργεί επίσης και η Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Μακεδονίας όπου σπουδάζουν πολλοί φοιτητές και απολαμβάνουν την απογευματινή τους βόλτα στην παραλιακή με τις πολλές καφετέριες.

Η περιοχή είναι ιδιαίτερα δημοφιλής τις γιορτινές, ηλιόλουστες ημέρες από κατοίκους των γύρο περιοχών και όχι μόνο, που απολαμβάνουν την βόλτα τους στην Νέα Μηχανιώνα με θέα τον Όλυμπο. Ο επισκέπτης της περιοχής μπορεί να ανακαλύψει ένα ιδιαίτερο μέρος  με σπάνια χλώρίδα και πανίδα στην περιοχή Natura 2000, όπου 5 χλμ πιο πάνω, υπάρχει ο υδροβιότοπος με τα φλαμίνγκο στην περιοχή του Αγγελοχωρίου.  Μέχρι και ευρήματα από τους Ρωμαίους θα βρει κανείς στην περιοχή του Κουμ Καλέ. Να επισκεφτείτε επίσης οπωσδήποτε τον Ιερό Ναό της Παναγίας Φανερωμένης  όπου φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας στο κέντρο του χωριού και τον Ναό του Αγίου Νικολάου κάτω στο λιμανάκι. Κάθε 15Αυγουστο γίνεται η θρησκευτική εμποροπανήγυρη στη Μηχανιώνα με πολλές εκδηλώσεις και πάρα πολύ κόσμο ο οποίος πλημμυρίζει τους δρόμους και τα σοκάκια της Νέας Μηχανιώνας.

Αν θελήσετε να μείνετε για να εξερευνήσετε την περιοχή, θα βρείτε λίγα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα μέσα στο χωριό ή θα νοικιάσετε κάποιο κατάλυμα στην Περαία. Αν θελήσετε να κάνετε μπάνιο στα καθαρά νερά της περιοχής πριν πάτε προς την Χαλκιδική, είτε θα προχωρήσετε 5 χλμ μέχρι την μύτη του Αγγελοχωρίου, απολαμβάνοντας το μπάνιο ή τα watersport σας στην περιοχή Ριβιέρα, είτε θα προχωρήσετε 10 χλμ πιο κάτω προς την Χαλκιδική απολαμβάνοντας το μπάνιο σας στα καθαρά νερά της Επανομής.

Η Νέα Μηχανιώνα είναι μια ιδιαίτερη περιοχή που αξίζει να επισκεφτεί κανείς που θέλει να προσκυνήσει την εικόνα της Παναγίας, για όσους θέλουν ήρεμες διακοπές ή μια βόλτα στην εξοχή, απολαμβάνοντας το καφεδάκι ή γευματίζοντας φρέσκο ψαράκι. Επίσης για όσους λατρεύουν τα watersports όπως το σερφ είναι μια ιδανική περιοχή λόγο της τοποθεσίας της. Ενδεικνύεται και για όσους θέλουν να απολαύσουν την βόλτα τους δίπλα στην φύση αγναντεύοντας τον Όλυμπο, το απέραντο γαλάζιο και τα φλαμίνγκο ή θέλουν να απολαύσουν την φύση πάνω σε άλογο στον ιππικό όμιλο της περιοχής.

Και για να μην ξεχνάμε, πριν από 2 χρόνια επέλεξε και ο Χολυγουντιανός σταρ Antonio Banderas να κάνει γυρίσματα στην περιοχή για την ταινία του  ‘The Enforcer’, όπου μετέτρεψε την Νέα Μηχανιώνα στο ‘Miami Vice’ του Δήμου Θερμαϊκού….

Translate »