Νέα Μουδανιά – Η μεγαλύτερη κωμόπολη της Χαλκιδικής

Νέα Μουδανιά – Η μεγαλύτερη κωμόπολη της Χαλκιδικής

Μόλις 54 χλμ. μακριά από την Θεσσαλονίκη βρίσκεται μια από τις πρώτες περιοχές της Χαλκιδικής που δημιουργήθηκε από πρόσφυγες της Μικράς Ασίας της περιοχής των Μουδανιών της παλιάς Προποντίδας, τα Νέα Μουδανιά. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη περιοχή μετά την πρωτεύουσα της Χαλκιδικής τον Πολύγυρο. Σήμερα μετράει γύρο στους 10.000 μόνιμους κατοίκους και κατακλύζεται από τουρίστες την καλοκαιρινή και όχι μόνο περίοδο. Η ιχθυόσκαλα της είναι μία από της μεγαλύτερες σε ολόκληρη την Μεσόγειο όπου κάθε Ιούλιο μήνα λαμβάνει χώρα η Γιορτή της Σαρδέλας.

Εκτός από ξενοδοχεία όλων των αστέρων, λειτουργούν όλο τον χρόνο καταστήματα, ταχυδρομεία, τράπεζες, κτηνιατρεία και ιατρεία σχεδόν όλων των ειδικοτήτων όπως και φαρμακεία που διανυκτερεύουν. Κάθε Τετάρτη γίνεται η μεγάλη Λαϊκή Αγορά της εβδομάδας. Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου δεσπόζει στο κέντρο και λέγεται ότι έχει ίσως το μεγαλύτερο καμπαναριό σε ολόκληρη την περιοχή. Στην περιοχή του Κέντρου Υγείας βγαίνοντας από τα Νέα Μουδανιά προς τα “πόδια” της Χαλκιδικής, αξίζει να κάνετε μια στάση στην Παναγία Κορυφήνης και να χαλαρώσετε μέσα στο καταπράσινο τοπίο της.

Αν περπατήσετε τον παραλιακό δρόμο προς τα νότια, θα μπορέσετε να απολαύσετε το καφεδάκι ή το μεζεδάκι σας στις πολλές καφετέριες και ταβερνούλες του πεζόδρομου με απέραντη θέα το γαλάζιο και το Βουνό των Θεών τον Όλυμπο. Προς την βόρεια πλευρά της παραλιακής και λίγο μετά το λιμάνι όπου βρίσκεται και το Λιμενικό Σώμα, περάστε πάνω από το μικρό γεφυράκι που διαχωρίζει το κέντρο από την απέραντη παραλία με την μεγάλη αμμουδιά. Εκεί θα βρείτε αρκετά ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και ξενοδοχεία όπως και το μεγάλο 5στερο ξενοδοχείο Ikos Oceania.

Ο παραλιακός δρόμος προς τον βορρά, ενώνετε από τα Νέα Μουδανιά έως και την περιοχή της παραλίας Διονυσίου και των Νέων Φλογητών σε μια έκταση περίπου 10 χλμ. Αξίζει μια βόλτα με το ποδήλατο για να απολαύσετε την θέα ή να βουτήξετε στα πεντακάθαρα νερά της περιοχής. Θα βρείτε μια αμμώδες παραλία με πολλά Beach Bar, ταβέρνες και μπαράκια που είναι ανοιχτά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά και νυχτερινή ζωή όλο τον χρόνο.

Προς το νότιο τμήμα , μετά τον παραλιακό πεζόδρομο με τα καταστήματα, τις καφετέριες και τα ταβερνάκια αν οδηγήσετε με το όχημα σας προς το Κέντρο Υγείας των Μουδανιών και την εκκλησίας της Παναγίας Κορυφήνης, ο δρόμος αυτός θα σας οδηγήσει προς την έξοδο για Κασσάνδρα ή προς Σιθωνία. Αξίζει να επισκεφτείτε τις κοντινές περιοχές όπως την Νέα Ποτίδαια με τα καταγάλανα νερά της ή τον Άγιο Μάμα με τα καταγάλανα νερά και την πελώρια αμμουδιά του.

Στα Νέα Μουδανιά λειτουργεί συνήθως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες  το πολιτιστικό πρόγραμμα όπου φιλοξενούνται διάσημοι καλλιτέχνες  στο Φεστιβάλ της Θάλασσας διοργανώνεται στο Ανοιχτό Θέατρο της πόλης όπως και το Λαογραφικό Μουσείο. Η περιοχή είναι μια πολύ καλή επιλογή για τον επισκέπτη που θέλει να εξερευνήσει τα πρώτα δύο πόδια της Χαλκιδικής όπως και την περιοχή της Νέας Προποντίδας αλλά να έχει και άμεση πρόσβαση προς την Θεσσαλονίκη.

Translate »