Πιερία & Όλυμπος – Βουνό, θάλασσα, φύση και ιστορία
Δεν γίνεται να μην πάτε στην Χαλκιδική και να μην επισκεφτείτε έστω και μια φορά το βουνό των θεών, τον Όλυμπο. Η Χαλκιδική και η Μακεδονία έχουν έναν σκοπό – να πετύχουν 12 μήνες τον χρόνο τουρισμό. Άλλωστε και ο Νομός Πιερίας διαθέτει πλούσιο φυσικό περιβάλλον που συνδυάζει τα μυθικά βουνά Όλυμπος, Πιέρια και Τίταρος, χιλιόμετρα προσβάσιμων ακτών, πολυσύχναστους παραθαλάσσιους οικισμούς, παράκτιους υδροβιότοπους και πεδινές περιοχές. Και φυσικά υπέροχους, ανοιχτούς, φιλόξενους ανθρώπους που αγαπούν τον τόπο τους και προσπαθούν όσοι τον επισκέπτονται να μπορέσουν να τον δουν μέσα από τα δικά τους μάτια. Μπορεί η Θεσσαλονίκη και η Χαλκιδική να συγκεντρώνουν τα βλέμματα πάνω τους, λίγο παραπέρα, όμως, προς τα δυτικά, η πόλη της Κατερίνης βρίσκεται δυναμικά στο «παιχνίδι» και γνωρίζει τουριστική ανάπτυξη, με τα οργανωμένα παραθεριστικά της κέντρα και την οικιστική της ανάπτυξη.
Η Κατερίνη μοιάζει να βρίσκεται σε ρυθμούς ανάπτυξης, σημειώνοντας αυξημένη τουριστική κίνηση τα τελευταία χρόνια. Το καλοκαίρι μεταμορφώνεται σε… ριβιέρα του Ολύμπου, με κόσμο, όμορφες παραλίες, κολπίσκους, ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφέ, μπαρ, club κ.ο.κ. Δίπλα στη θάλασσα εναλλάσσονται πευκώνες, άλση, εκτεταμένες παραλίες ή απομονωμένοι όρμοι, δίνοντας την ευκαιρία στον επισκέπτη να κινηθεί ανάλογα με τις προτιμήσεις του. Η Κατερίνη, όμως, δεν είναι μόνο θερινός προορισμός, ούτε προσφέρει μόνο διασκέδαση. Στην περιοχή βρίσκονται αρκετές αρχαιολογικές τοποθεσίες και συγκεκριμένα 15 χιλιόμετρα νότια της Κατερίνης συναντάμε την αρχαία πόλη του Δίου που χρονολογείται τον 5ο αιώνα π.Χ., όπου υπάρχουν θεμελιώσεις καταστημάτων, λουτρών και ανακατασκευασμένου ρωμαϊκού ωδείου, πλακοστρωμένοι δρόμοι και ανάγλυφα πανοπλιών και σωμάτων. Κάθε χρόνο επισκέπτονται το χώρο και το Μουσείο χιλιάδες τουρίστες, ενώ τα καλοκαίρια το Αρχαίο Θέατρο του Δίου «ξαναζωντανεύει» με παραστάσεις και συναυλίες στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ολύμπου.
Στους πρόποδες του επιβλητικού όγκου του υψηλότερου βουνού της Ελλάδας βρίσκεται η ημιορεινή κωμόπολη, το Λιτόχωρο, με θέα στη θάλασσα. Μια γραφική κωμόπολη γνωστή ως η κυριότερη είσοδος στον Όλυμπο, για τη μεγάλη ναυτική της παράδοση, αλλά και για το φαράγγι του Ενιπέα. Το Λιτόχωρο είναι γνωστό σε πολλούς. Και στους ορειβάτες ιδιαίτερα, μιας και από τα περίχωρά του αρχίζουν οι αναβάσεις για τον Όλυμπο.
O Όλυμπος, ίσως το πιο γνωστό βουνό του πλανήτη, μπαίνει στα όνειρα εκατομμυρίων ανθρώπων που θέλουν να αντικρίσουν τις κορφές του. Η ευρύτερη περιοχή του, έχει υμνηθεί από ποιητές και καλλιτέχνες ήδη από την εποχή του Ομήρου. Είναι το σημείο όπου οι αρχαίοι Έλληνες τοποθέτησαν την κατοικία των 12 θεών του Ολύμπου. Κάθε χρόνο, φυσιολάτρες επισκέπτονται τον Όλυμπο για να θαυμάσουν από κοντά τη γοητεία της φύσης και να απολαύσουν την περιπλάνηση στις πλαγιές του και την κατάκτηση των κορυφών του. Μια βόλτα στον Όλυμπο θα μπορούσε επίσης να κλείσει όμορφα το ταξίδι σας, είτε είστε ορειβάτης, είτε όχι, με εξερεύνηση στα μονοπάτια και τους δρόμους που διασχίζουν τον ορεινό του όγκο και την ευκαιρία να γνωρίσετε από κοντά τις ποικιλίες της χλωρίδας και της πανίδας και το φυσικό κάλλος του διασημότερου βουνού της Ελλάδας. Στα 1000 μέτρα υψόμετρο θα έχετε μια πιο κοντινή θέα του Μύτικα, της υψηλότερης κορυφής του Ολύμπου, ενώ από την άλλη πλευρά μπορείτε να αγναντεύσετε τη θάλασσα.
Ο Παλιός Παντελεήμονας είναι ένας παραδοσιακός οικισμός που βρίσκεται κοντά στο κάστρο του Πλαταμώνα και αξίζει λίγο χρόνο παραπάνω για βόλτες στα σοκάκια του, φαγητό και καφέ. Αφήστε το αυτοκίνητό σας στο πάρκινγκ και διασχίστε το πλακόστρωτο, πιείτε καφέ στην κεντρική πλατεία και δοκιμάστε πορτοκαλόπιτα ή καρυδόπιτα ή κάστανα.
Το Δίον είναι μεγάλος οικισμός του νομού Πιερίας με 1.336 κατοίκους και ανήκει στο Δήμο Δίου – Ολύμπου. Βρίσκεται σε υψόμετρο 30 μ., στα ερείπια του αρχαίου Δίου, 15 χιλιόμετρα νότια της Κατερίνης και με κέντρο τον σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο του Δίου αξίζει να γνωρίσετε … ψηλά στον λόφο (το παλαιότερο βυζαντινό μνημείο της Πιερίας!)
Ο Πλαταμώνας θεωρείται ένας από τους πρώτους τουριστικούς προορισμούς της Βορίου Ελλάδος και ειδικά το καλοκαίρι. Βρίσκεται στο νότιο άκρο του της Πιερίας, στους πρόποδες του Ολύμπου. Το Κάστρο του Πλαταμώνα, είναι κάστρο της Φραγκοκρατίας, χτισμένο στη θέση οχυρωμένης πόλης της Μεσοβυζαντινής περιόδου, νοτιανατολικά του Ολύμπου, σε μικρή απόσταση από τη σημερινή κωμόπολη του Πλαταμώνα, σε θέση στρατηγική που ελέγχει τον δρόμο Μακεδονίας – Θεσσαλίας – Νότιας Ελλάδας. Είναι το καλύτερα διατηρημένο κάστρο της βόρειας-κεντρικής Ελλάδας, με τον επιβλητικό κεντρικό πύργο του, που δεσπόζει πάνω στην Εθνική Οδό.