Στους πρόποδες του όρους Μπέλες – Άνω Πορόια & Λίμνη Κερκίνη

Ήρθατε στην Χαλκιδική και θέλετε να γνωρίσετε και τα γύρω αξιοθέατα της Μακεδονίας που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από αυτήν? Τότε ένα από αυτά είναι σίγουρα η Λίμνη της Κερκίνης.

Η τεχνητή λίμνη της Κερκίνης δημιουργήθηκε το 1932 με την κατασκευή φράγματος στον ποταμό Στρυμόνα, στο χωριό Λιθότοπος και είναι ένας από τους 10 σπουδαιότερους υδροβιότοπους της Ελλάδας για φυσική παρατήρηση πολλών ειδών πουλιών και ζώων όπως Φλαμίνγκος και βουβάλια.

Μια βαρκάδα με θέα στο Όρος Μπέλες την κάνει ιδανική εκδρομή για φυσιολάτρες. Μπορείτε να κάνετε περιηγήσεις με άλογα, ποδηλασία και πεζοπορία στις όχθες της λίμνης. Στο δάσος έχουν καταγραφεί πάνω από 600 είδη φυτών και 300 υδρόβιων πουλιών, 30 είδη ψαριών και εδώ ζει επίσης ο μεγαλύτερος αριθμός νεροβούβαλων της χώρας.

Άνω και Κάτω Πορόια

Κάνετε βόλτα στα γύρο χωριά όπως τα Άνω και Κάτω Πορόια όπου μπορείτε να απολαύσετε το γεύμα σας στις παραδοσιακές ταβέρνες, να κάνετε βόλτα στα ανηφορικά δρομάκια, το καλοκαίρι να βρείτε σκιά κάτω από τα πλατάνια στις πλατείες και να αναπνεύσετε τον καθαρό αέρα με θέα την λίμνη και το όρος Μπέλες.

Λιθότοπος και Κερκίνη

Στην πανίδα της περιοχής θα βρείτε επίσης τσακάλια, λαγούς, αγριογούρουνα, αγριόγατες, νυφίτσες και ζαρκάδια. Στο χωριό Λιθότοπος υπάρχουν τουριστικά γραφεία που οργανώνουν διάφορες δραστηριότητες ενώ το χωριό Κερκίνη που είναι περιτριγυρισμένο από πυκνά δάση και βουνά είναι η έδρα του Κέντρου Πληροφόρησης του Υγροτόπου.

Στο παραδοσιακό αυτό χωριό θα δείτε τις φωλιές πελαργών στις κολόνες της ΔΕΗ και τις αραγμένες μπλάβες στο γραφικό λιμανάκι του. Τα δύο αυτά χωριά έχουν τουριστικά καταλύματα όπου τα τελευταία χρόνια η περιοχή γνωρίζει όλο και μεγαλύτερη τουριστική ανάπτυξη.

Απολαύσετε τον υδάτινο κόσμο της Κερκίνης μέσα στις παραδοσιακές πλάβες και τα κανό και παρατηρήστε τα διάφορα είδη πουλιών μέσα στα άβαθα νερά της.

Βυρώνεια

Υπάρχουν και πολλά άλλα αξιοθέατα να δείτε όπως το οχυρό του Ρούπελ και την Βυρώνεια. Μπαίνοντας στο χωριό, θα βρείτε πινακίδες που οδηγούν προς τον σιδηροδρομικό σταθμό, ένα πλέον ιστορικό μνημείο και αξιοθέατο.

Στην παλιά γέφυρα συγκεντρώνονται στις όχθες του ποταμού βουβάλια και θα έχετε υπέροχη θέα τις χιονισμένες κορυφές του όρους Μπέλες. Μην ξεχάσετε να επισκεφτείτε το ενυδρείο και το μεζεδοπωλείο στην περιοχή.

Κοντά στο φράγμα της Κερκίνης, ένα ακόμη ξενοδοχείο, το Ερωδιός, θα σας μαγέψει με την θέα του. Δωμάτια με μεγάλα παράθυρα και θέα στην λίμνη και των κάμπο θα σας προσφέρουν αξέχαστες διακοπές.

Πως να πάτε, Πότε να πάτε & Βird-watching

Από Χαλκιδική ή Θεσσαλονίκη με αυτοκίνητο είτε μέσω Σερρών, όπου η διαδρομή είναι λίγο πιο μακρινή είτε μέσω Κιλκίς. Στη δεύτερη περίπτωση ακολουθείτε το δρόμο προς Κιλκίς και Δοιράνη ακολουθώντας τις ταμπέλες προς Προμαχώνα.

Μετά το χωριό Ροδόπολη στρίβετε δεξιά προς Λιβαδιά και συνεχίζετε ευθεία προς Κερκίνη. Η διαδρομή διαρκεί το πολύ 1,5 ώρες από Θεσ/νίκη . Εναλλακτικά μπορείτε να πάτε με δρομολόγιο του ΟΣΕ μέχρι τη Ροδόπολη και από εκεί με Ταξί.

Ιδανικός προορισμός για όλο τον χρόνο!!! Αλλά αν είστε bird watcher η καταλληλότερη περίοδος για την παρατήρηση των πουλιών είναι ο Μάιος, καθώς τότε επιστρέφουν τα πτηνά ή το φθινόπωρο και περισσότερο τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο διότι είναι οι μήνες που μεταναστεύουν.

Translate »