Κοντινές εκδρομές από την Χαλκιδική – Βεργίνα & Νάουσσα

Όταν πάτε στην Χαλκιδική, θέλετε να βουτήξετε στα πεντακάθαρα νερά της. Πολλές φορές όμως ο καιρός δεν ενδεικνύεται για μπάνιο και σε αυτήν την περίπτωση αξίζει να γνωρίσετε τις περιοχές σε κοντινή απόσταση από αυτήν. Δύο ώρες περίπου μακριά, βρίσκεται ο Νομός Ημαθίας  και ανήκει στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Μεγαλύτερη πόλη του νομού είναι η Βέροια.

Η Ημαθία είναι ιδανικός προορισμός για ταξίδια και ένας από τους ομορφότερους νομούς της Μακεδονίας. Το βουνό του Βερμίου, τα ποτάμια, το χιονοδρομικό κέντρο 3-5 Πηγάδια, το Σέλι, η Νάουσα, το Πάρκο στο Άλσος Αγιού Νικολάου, η Βεργίνα και τα χωριά του νομού Ημαθίας είναι πραγματικά αξιοθέατα και αξίζει να τα επισκεφτείτε είτε χειμώνα είτε καλοκαίρι.

Βέροια

Η Βέροια είναι η πρωτεύουσα του νομού Ημαθίας, με πληθυσμό περίπου 75.000 κατοίκους. Πανάρχαια πόλη με πλούσια Βυζαντινή κληρονομιά περιτριγυρισμένη από πυκνά δάση και από γαλαζοπράσινα νερά του ποταμού Αλιάκμονα. Χτισμένη στους ανατολικούς πρόποδες του Βερμίου σε υψόμετρο 130 μ. Είναι γνωστή για τα παραδοσιακά σπίτια, τις εσωτερικές αυλές και τα στενά καλντερίμια.

Παναγία Σουμελά

Από την Βέροια, μέσω της διαδρομής Γεωργιανοί – Καστανιά, η Παναγία Σουμελά βρίσκεται σε απόσταση περίπου 20 χιλιομέτρων. Στις πλαγιές του Βερμίου ορθώνεται μεγαλόπρεπα η Μονή της Παναγίας Σουμελά. Κτίστηκε το 1951 από τους πρόσφυγες του Πόντου, ως μια προσπάθεια αναβίωσης της ιστορικής ομώνυμης Μονής, τα ερείπια της οποίας βρίσκονται στο όρος Μελά, κοντά στην Τραπεζούντα του Πόντου.

Εδώ φυλάσσεται η παλαιά θαυματουργή εικόνα της Παναγίας. Η Μονή αποτελεί το πνευματικό κέντρο του Ποντιακού και όχι μόνο Ελληνισμού. Όλο τον χρόνο, αλλά  κυρίως τον Δεκαπενταύγουστο συρρέουν εδώ πολλοί πιστοί για να προσκυνήσουν.

Γύρω από την Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά, υπάρχει πολύ πράσινο και όμορφη θέα, εστιατόρια καθώς και μικρά μαγαζιά με αναμνηστικά και άλλα είδη.

Βεργίνα

Η ίδρυση της σύγχρονης πόλης της Βεργίνας χρονολογείται στις αρχές του περασμένου αιώνα. Το παλάτι των Αιγών το οποίο ήρθε στο φως μαζί με τους θησαυρούς του την δεκαετία του 1980 από τον αρχαιολόγο Μανώλη Ανδρόνικο συγκεντρώνει πλήθος επισκεπτών όλο το χρόνο. Διαθέτει ξενοδοχεια, ξενώνες, δωμάτια για ευχάριστη διαμονή καθώς και εστιατόρια και ταβέρνες με καλό φαγητό. Στο χώρο της Βεργίνας θα βρείτε τα Ανάκτορα και το αρχαίο θέατρο των Αιγών, της πρωτεύουσας του βασιλείου της Μακεδονίας και τους βασιλικούς τάφους.

Άλσος Αγίου Νικολάου

Το Άλσος Αγίου Νικολάου, είναι ένα πανελλήνιο τουριστικό κέντρο αναψυχής και διημέρευσης μόλις 3 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της ηρωικής πόλης της Νάουσας. Ένας επίγειος παράδεισος στην καρδιά της Ημαθίας. Εξήντα στρέμματα πανέμορφης γης παίρνουν ζωή από τις πηγές του ιστορικού και πολλαπλά πολύτιμου, ποταμού της Αράπιτσας.

Μοναδικό στην Ελλάδα το υπεραιωνόβιο άλσος πλατάνων εντυπωσιάζει τον επισκέπτη σε κάθε εποχή για την μεγαλοπρέπεια και τον όγκο του.

Θα βρείτε την Δημοτική ξενοδοχειακή μονάδα Vermion δυναμικότητας 150 κλινών με τις ανακαινισμένες αίθουσες των μπαρ- καφέ, εστιατόριο και συνεδριακό κέντρο, γήπεδα μπάσκετ, βόλεϊ και τένις, καθώς και δημοτικό αναψυκτήριο, πάπιες που κάνουν την βόλτα τους, μια παιδική χαρά, μικρή τεχνητή λίμνη ψαρέματος και βαρκάδας, την εκκλησία του Αγ. Νικολάου, από την οποία πήρε το όνομα της η περιοχή, το εκτροφείο θηραμάτων,εστιατορία με κυριότερο έδεσμα την τοπική πέστροφα, διαδρόμοι άθλησης και περιπάτου, πηγές του ποταμού Αράπιτσα, το μικρό τραίνο για μια σύντομη περιήγηση του Άλσους, και το Κέντρο περιβαλλοντικής ενημέρωσης για μια γνωριμία με την χλωρίδα και πανίδα της περιοχής, όπως και πολύ πολύ καθαρό αέρα.

Ελάτε και εσείς μια βόλτα στον Νομό Ημαθίας και περάστε μια μονοήμερη εκδρομή στην καρδιά της φύσης.

Translate »