Αρχαία Όλυνθος – Ο σπουδαιότερος αρχαίος οικισμός στην Χαλκιδική

Αρχαία Όλυνθος – Ο σπουδαιότερος αρχαίος οικισμός στην Χαλκιδική

Μια πόλη από την κλασική περίοδο. Βρίσκεται ανατολικά του νέου οικισμού Όλυνθος πηγαίνοντας από τα Νέα Μουδανιά προς την Γερακινή. Η περιοχή κατοικείται από το 3500 π.Χ. και στον αρχαιολογικό της χώρο μπορείτε να θαυμάσετε το παλαιότερο γνωστό ελληνικό ψηφιδωτό δάπεδο, πρόδρομο των εντυπωσιακών ψηφιδωτών του Δίου, των Αιγών και της Πέλλας.

Αυτός ο αρχαιολογικός χώρος ανακαλύφθηκε τη δεκαετία του 1930 και περιλαμβάνει αρχαιολογικά ευρήματα της Αρχαίας Όλυνθου, η οποία ήταν κάποτε η πρωτεύουσα της Χαλκιδικής στην αρχαιότητα.

Πήρε την ονομασία της από τον γιο του ποτάμιου θεού Στρυμόνα τον Όλυνθο. Λέγετε ότι κατακτήθηκε κάποτε από τους Βοττιαίους της Ημαθίας τον έβδομο περίπου αιώνα π. Χ. Οι ανασκαφές αποκάλυψαν μεγάλο μέρος της αρχαίας Ολύνθου. Έχουν βρεθεί παλιά Ολύνθια νομίσματα, τάφοι και πολλά ψηφιδωτά από αρχαιοτάτων χρόνον.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Όλυνθου βρίσκεται ακριβώς δίπλα στον αρχαίο χώρο και περιλαμβάνει ευρήματα από τις ανασκαφές. Υπάρχει επίσης ένα δωμάτιο αφιερωμένο στη διαδικασία αποκατάστασης και ζωής στην Αρχαία Όλυνθο, συνολικά μια υπέροχη εμπειρία στα αξιοθέατα της Χαλκιδικής.

Παραδοσιακές γιορτές διατηρούνται από τους σημερινούς Ολύνθιους όπως η Γιορτή της Ελιάς κάθε Ιούλιο μήνα.

Translate »