Όρος Ίταμος και οι λίθοι των γιγάντων

Όρος Ίταμος και οι λίθοι των γιγάντων

Στην καρδιά της Σιθωνίας βρίσκετε ένα ακόμα άγνωστο για πολλούς μέρος. Προσβάσιμο καλύτερα με 4×4 όχημα ή με πεζοπορία είναι η περιοχή του όρους Ίταμος, το ομώνυμο δέντρο του θανάτου και οι λίθοι των γιγάντων γνωστοί από την μυθολ

ογία.Για όσους θέλουν να εξερευνήσουν τον φυσικό θησαυρό της χερσονήσου θα εκπλαγούν από την ομορφιά του τοπίου και την ιστορική και μυθολογική σημασία του.

Το όρος φτάνει τα 800 μ και οι περισσότεροι ντόπιοι το αποκαλούν Όρος Δαγουδέλη. Η καλύτερη διαδρομή για να φτάσετε εκεί είναι από την Σάρτη της Σιθωνίας.

Το δέντρο Ίταμος χρονολογείτε άνω των 2000 ετών και αποτελεί Μνημείο Φύσης. Θεωρείτε το γηραιότερο δέντρο της Ευρώπης. Γύρο από τον Ίταμο η περιοχή είναι δασώδης και ανάμεσα της ξεπροβάλουν μεγάλοι ογκόλιθοι, γνωστοί ως οι λίθοι των γιγάντων.

Τα δέντρα Ίταμος βρίσκονται στην σημερινή εποχή λιγοστά ανάμεσα σε έλατα και οξιές. Γενικά σπανίζουν πλέον και λένε ότι τα φρούτα του είναι δηλητηριώδης. Τα περισσότερα μέρη του περιέχουν την ουσία ταξίνη και είναι τοξικά.

Λέγεται ότι το φυτό αυτό αναδίδει δηλητηριώδης ατμούς και αν καθίσεις για ώρα από κάτω του, μπορεί και να πεθάνεις. Γιαυτό πήρε από αρχαιοτάτων χρόνων και την ονομασία ‘Το δέντρο του θανάτου.

Σύμφωνα με την μυθολογία η θέα Άρτεμις, θεά του πολέμου, χρησιμοποιούσε την δηλητηριώδη ουσία του για τα βέλη της.

Οι λίθοι που ξεπροβάλουν γύρο του χρησιμοποιούνταν από τους Γίγαντες της μυθολογίας ως όπλα στους πολέμους με του θεούς του Ολύμπου. Τις πετούσαν από το Όρος Ίταμος προς την περιοχή του Ολύμπου, ιδού και ο λόγος που το βουνό αυτό έφτασε σε ύψος να είναι το μεγαλύτερο της Ελλάδας.

Η χλωρίδα και πανίδα της περιοχής έχει σημαντική αξία και στη περιοχή εκτός από άγρια πουλιά, ζουν στο δάσος ζαρκάδια, αλεπούδες, λύκοι και άλλα ζώα άγριας φύσης.

Η περιοχή αποτελεί μια ιδανική απόδραση στην Χαλκιδική για όλο τον χρόνο, ανακαλύπτοντας την ιστορία, την μυθολογία και τα φυσικά κάλλη αυτού του τόπου.

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΤΟ ΟΡΟΣ ΙΤΑΜΟΣ ΜΕ 4Χ4 JEEP

 

Translate »