Ουρανούπολη – Στις πύλες του Αγίου Όρους

Ουρανούπολη – Στις πύλες του Αγίου Όρους

Στα παραθαλάσσια σύνορα με το Άγιο Όρος η πύλες του Ουρανού ανοίγουν για να σας καλωσορίσουν στην πόλη τους. Κάποτε ήταν αλεξανδρινή πόλη και ιδρύθηκε το 315 π. Χ περίπου, από τον αδελφό του βασιλιά Κάσσανδρου.

Η απόσταση από Θεσσαλονίκη είναι περίπου 120 χλμ. Πηγαίνοντας προς την Ουρανούπολη από την Ιερισσό, θα δείτε από αριστερά την περιοχή του καρνάγιου και από δεξιά την παραλία Τρυπητή από όπου σαλπάρουν τα καράβια προς την Αμμουλιανή.

Μπαίνοντας στο χωριό υπάρχει μια πληθώρα από μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και ενοικιαζόμενων δωματίων σε όλο το παραλιακό μέτωπο του. Ο δρόμος καταλήγει στον Πύργο της Ουρανούπολης που χρονολογείτε από τον 14ο αιώνα, όπου είναι και το κέντρο του χωριού. Χτίστηκε από του μοναχούς της μονής Βατοπαιδίου που ήθελαν να προστατεύονται από τους πειρατές. Σήμερα είναι από τα πιο σημαντικά θέρετρα της Χαλκιδικής.

Θα βρείτε στο κέντρο του χωριού ιατρεία, φαρμακεία, ATM, ταβέρνες και εστιατόρια με φρεσκότατο ψάρι και πολλά beach bars στο οργανωμένο αμμώδες παραλιακό μέτωπο.

Τα νερά της παραλίας είναι κρυστάλλινα και θα έχετε πολλές επιλογές για θαλάσσιες δραστηριότητες τους καλοκαιρινούς μήνες. Η θέα προς το Άγιο Όρος και την Σιθωνία είναι απλά μοναδική.

Αξίζει μια επίσκεψη στα πολλά παραλιακά, αλλά και μέσα στα σοκάκια της Ουρανούπολης καταστήματα, με τα παραδοσιακά προϊόντα του Αγίου Όρους.

Μπορείτε να προμηθευτείτε είδη θρησκευτικής λατρείας, κοσμήματα, κομπολόγια, εικόνες, μέλι από το φυτό σουσούρα που είναι ένα μοναδικό προϊόν του Αγίου Όρους, Μέλι από κάστανο και έλατο, αγιορείτικο ελαιόλαδο και ελιές κ.α.

Περπατήστε ως την περιοχή Φραγκόκαστρο στα σύνορα ακριβός του Αγίου Όρους, όπου βρίσκεται ότι απέμεινε από την αγιορείτικη Μονή Ζυγού. Είναι ένας ωραίος περίπατος όλο παραλιακά από το κέντρο του χωριού και με απόσταση περίπου 2 χλμ.

Η μοναδική Μονή επισκέψιμη και από γυναίκες.
Το Πάσχα γίνεται στο κέντρο της Ουρανούπολης ένας από τους πιο εντυπωσιακούς επιτάφιους της Ελλάδας.

Στο λιμάνι του χωριού σαλπάρουν πλοία προς το μοναδικό κατοικημένο νησί της Χαλκιδικής, την Αμμουλιανή αλλά γίνονται και καθημερινά δρομολόγια προς τις Μονές του Αγίου Όρους για τους Μοναχούς.

Επίσης τους καλοκαιρινούς μήνες σαλπάρουν τουριστικά πλοία που κάνουν καθημερινές εκδρομές προς τα νησάκια Δρένια και την Αμμουλιανή όπως και προς της Μονές του Άγιου Όρους με θέα τα Μοναστήρια στο Όρος Άθως.

Μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες στην Ουρανούπολη:

Eagles Palace, Akrathos, Theoxenia, Xenia Ouranoupolis, Akti Ouranoupoli, Aristoteles Holiday Resort & Spa

Δρομολόγια από την Τρυπητή προς Αμμουλιανή:+30 23770 31376. https://ammoulianilines.gr/dromologia-ammouliani/

Δρομολόγια για Άγιον Όρος: Καθημερινά αναχωρούν πλοιάρια από Ουρανούπολη προς Άγιο Όρος “Αγιορείτικες Γραμμές”. Τηλ: +30 23770 71149. Για την είσοδο στο Άγιο Όρος, χρειάζεται έκδοση διαμονητήριου.

 

Ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα διαμερίσματα στην Ουρανούπολη

 

Translate »