Μονοήμερη εκδρομή αφιερωμένη στις γεύσεις της Χαλκιδικής

Μονοήμερη εκδρομή αφιερωμένη στις γεύσεις της Χαλκιδικής

Η Χαλκιδική είναι ένας ωραίος προορισμός για τις καλοκαιρινές σας διακοπές. Αν είστε λάτρης των γεύσεων και τον τοπικών προϊόντων, αξίζει όμως να την επισκεφτείτε σε κάθε εποχή του χρόνου και να γευτείτε τα τοπικά προϊόντα της. Πηγαίνοντας από Θεσσαλονίκη προς Χαλκιδική θα σας συμβούλευα να πάρετε τον δρόμο προς τον Πολύγυρο και να συνεχίσετε προς την Αρναία.

Διασχίζοντας τον Χολομόντα και τον Ταξιάρχη, ανοίξτε το παράθυρο του αυτοκινήτου σας. Θα σας κατακλύσουν οι πρώτες μυρωδιές από τα πεύκα και τα έλατα στις βουνοπλαγιές.

Η Αρναία είναι ένας παραδοσιακός οικισμός, φημισμένη για το τσάι του βουνού και για το μέλι της. Θαυμάστε την αρχιτεκτονική του χωριού και επισκεφτείτε τα μικρά τοπικά καταστήματα που πουλάνε μέλι και βότανα από τον Χολομόντα και την περιοχή του Ταξιάρχη, όπου φυτρώνουν πολλά είδη βοτάνων και διάφορα είδη άγριων φυτών.

Αφού κάνατε τις πρώτες αγορές σας, συνεχίστε τον δρόμο προς τους καταρράκτες της Αγίας Βαρβάρας, απολαμβάνοντας μια όαση μέσα στο πράσινο τοπίο.

Κατεβαίνοντας προς την Αρχαία Στάγειρα θα συναντήσετε το Άλσος του Αριστοτέλη. Είναι ένα πάρκο με γλυπτά και επιστημονικά όργανα μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο 500μ υψόμετρο, γεμάτο ιστορία και φιλοσοφία, με θέα την θάλασσα της Ιερισσού.

Το ταξίδι σας συνεχίζει προς το Στρατώνι όπου θα κατευθυνθείτε προς τα σύνορα του Αγίου Όρους με στάση στην Ουρανούπολη. Μια βόλτα στον Πύργο του χωριού και στην παράλια είναι ένα must για κάθε επισκέπτη. Μπορείτε να γευματίσετε στις ταβέρνες και να απολαύσετε φρεσκότατα θαλασσινά και ψάρια.
Αξίζει μια βόλτα στα πετρόχτιστα σοκάκια, γεμάτα με καταστήματα τοπικής αγοράς και παραδοσιακών προϊόντων από τις βουνοπλαγιές του Αγίου Όρους.

Έκτος από το Ελαιόλαδο, το μέλι από φυτό σουσούρα αλλά και το κάστανο, είναι μοναδικά προϊόντα του Αγίου Όρους. Και τα καλύτερα θα τα βρείτε εκεί. Αφού γευματίστε, συνεχίστε το ταξιδάκι σας προς την Σιθωνία και κάνετε μια στάση στην όμορφη παραθαλάσσια Νικητή. Αν τυχαίνει να είναι ημέρα Παρασκευή, θα πέσετε πάνω στην μεγαλύτερη λαϊκή της περιοχής με πολλά τοπικά και παραδοσιακά προϊόντα.

Στην Νικήτη αξίζει να δοκιμάσετε τοπικό κρασί από τους φημισμένους αμπελώνες του Πόρτο Καρράς, Ούζο και τοπικό τσίπουρο. Θα βρείτε πάνω στον κεντρικό δρόμο αλλά και στα στενά του χωριού αρκετά παραδοσιακά καταστήματα με τοπικά προϊόντα της Χαλκιδικής, όπως μέλι, τυροκομικά, μπαχαρικά, βότανα κ.α. Μια βόλτα στην παραλία του χωριού θα διεγείρει τις αισθήσεις σας.

Συνεχίστε το ταξίδι σας προς την Μεταμόρφωση. Ακριβώς στην είσοδο του χωριού, θα δείτε στα αριστερά σας ένα κατάστημα με τοπικά και παραδοσιακά προϊόντα, το Olive and Oil – Gaia Kallisti.

Θα βρείτε διάφορα είδη Μελιού, Βότανα Χαλκιδικής, Ελιές και Ελαιόλαδο, Κρασί αλλά και καλλυντικά με μέλι και αγνό παρθένο ελαιόλαδο. Έχουν ίσως από τα καλύτερα φυτικά καλλυντικά που έχουμε δοκιμάσει.

Στον δρόμο της επιστροφής προς Θεσσαλονίκη, θα δείτε αρκετά Ελαιοτριβεία όπου αξίζει να κάνετε μια στάση για οικονομική αγορά τοπικών προϊόντων ελιάς και Ελαιολάδου κατευθείαν από τους παραγωγούς. Το Ελαιόλαδο της Χαλκιδικής είναι από τα πιο γευστικά και φημισμένο πανελλαδικά.

Το καλύτερο ταξίδι γεύσεων και παραδοσιακών προϊόντων συνεχίζει πίσω προς τον Πολύγυρο, κάνοντας μια τελευταία στάση λίγο αργότερα στο παραδοσιακό χωριό Άγιος Πρόδρομος. Τα καλύτερα και πιο νόστιμα σουβλάκια της Χαλκιδικής θα τα φάτε εκεί, και μόνο εκεί! Γιατί το καλό κρέας, θέλει το ντόπιο λαδάκι του, το μελάκι του και τα μπαχαρικά του.

Άλλωστε, το μυστικό τους λένε, είναι η ρίγανη από τον Ταξιάρχη και το ούζο από την Σιθωνία, που τα συνοδεύον.

Translate »