Μετέωρα – Οι βράχοι του Θεού

Το δικό μας Grand Canyon – Ένα βήμα πιο κοντά στον Θεό

Εκδρομές προς Μετέωρα

Δραστηριότητες στα Μετέωρα

Αν δεν πάει κανείς στα Μετέωρα, δεν μπορεί να καταλάβει την ομορφιά τους. Είναι μια ομορφιά… ουράνια, ένα ιδιαίτερο τοπίο, που ο επισκέπτης όχι απλά το βλέπει, αλλά το «αισθάνεται», ένα ανεξήγητο γεωλογικό φαινόμενο, ένα συναίσθημα ελευθερίας που σε γαληνεύει.

Το φαινόμενο αυτό των βράχων δεν αναφέρεται ούτε στη μυθολογία ούτε από κάποιον Έλληνα ή ξένο ιστορικό. Εδώ και χίλια περίπου χρόνια άρχισαν να ασχολούνται οι ιστορικοί και οι γεωλόγοι με τη δημιουργία αυτών των βράχων, διατυπώνοντας διάφορες θεωρίες. Σύμφωνα με τις επικρατέστερες θεωρίες, οι τεράστιοι ογκόλιθοι των Μετεώρων, δημιουργήθηκαν από πέτρες ποταμών και ασβεστολιθικά πετρώματα που για εκατομμύρια χρόνια σωρεύονταν, για να δημιουργήσουν έναν ενιαίο κώνο, σε μια θαλάσσια έκταση που κάλυπτε τότε τη σημερινή Θεσσαλία.

Τα απότομα βράχια, που μοιάζουν να προήλθαν «εξ ουρανού», βρίσκονται κοντά στα πρώτα υψώματα της Πίνδου και των Χασίων, πάνω από τις κωμοπόλεις Καλαμπάκα και Καστράκι, στο θεσσαλικό κάμπο, στο κέντρο της ηπειρωτικής Ελλάδας. Στις κορυφές κάποιων από τους βράχους των Μετεώρων, βρίσκονται χτισμένα μοναστήρια, καθιστώντας την περιοχή ως το δεύτερο πλέον σημαντικό μοναστικό συγκρότημα στην Ελλάδα, μετά το Άγιο Όρος. Από τα εικοσιτέσσερα μοναστήρια που υπήρξαν ιστορικά, σήμερα λειτουργούν μόνο έξι (οι ανδρικές Μονές της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, της Αγίας Τριάδας, του Αγίου Νικολάου του Αναπαυσά και του Βαρλαάμ και οι γυναικείες Μονές του Ρουσάνου και του Αγίου Στεφάνου).

Στην Καλαμπάκα, που βρίσκεται στη «σκιά» των βράχων, θα βρείτε πολλά ξενοδοχεία (συχνά με θέα τα επιβλητικά βράχια), αλλά και εστιατόρια, ταβέρνες και καφετέριες. Πάνω από την Καλαμπάκα, βρίσκεται το γραφικό χωριό Καστράκι, με όμορφα σπίτια, αρχοντικά, και στενά σοκάκια. Καλαμπάκα και Καστράκι – Ενα βουνό νότια των Μετεώρων, ο Κόζιακας, κι ένα χωριό κτισμένο πάνω του από Βλάχους, η Κορομηλιά, έχουν το… θράσος να είναι ψηλότερα από τους ιερούς βράχους! Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο αξίζει να επισκεφτείτε το χωριό και από τα 1.175 υψόμετρο να απολαύσετε τη συγκλονιστική θέα στα Μετέωρα.

Το 985 μ.Χ., όταν ο πρώτος μοναχός αντίκρισε το σύμπλεγμα των 60 πανύψηλων και μακρόστενων βράχων, που έμελλαν να ονομαστούν «Μετέωρα», δεν πτοήθηκε, παρ’ όλο που δεν είχε στη διάθεσή του καμία από τις «μαγικές» συσκευές τού Q. Σταδιακά ακολούθησαν το παράδειγμά του και άλλοι ερημίτες, οι οποίοι εγκαθίδρυσαν τα «αιωρούμενα» μοναστήρια τους σε 24 από τους 60 βράχους. Το ανεβοκατέβασμα των μοναχών από και προς τα μοναστήρια γινόταν με το δίχτυ. Τώρα πια είναι σχετικά εύκολα προσβάσιμα.

Χίλια χρόνια αργότερα, στις 20 Οκτωβρίου του 1980, τη γαλήνη τους ήρθε, ως εξ ουρανού, να ταράξει ο Τζέιμς Μποντ, σκαρφαλώνοντας σ’ ένα από τα έξι εναπομείναντα μοναστήρια, εκείνο του Αγίου Βαρλαάμ. Για τις ανάγκες της ταινίας «Για τα μάτια σου μόνο», το μοναστήρι μετατράπηκε στο καταφύγιο του «κακού» Κριστάτου. Οι μοναχοί εξοργίστηκαν και προκειμένου να προστατέψουν τα κτίρια από την ιερόσυλη κάμερα των άγγλων τεχνικών, τα κάλυψαν με αδιαφανές πλαστικό. Παρ’ όλες τις εκκλησιαστικές… επεμβάσεις, η σκηνή αναρρίχησης μάς προσφέρει δέκα ολόκληρα λεπτά εξοντωτικής αγωνίας, καθώς ο σωσίας του Ρότζερ Μουρ χάνει την ισορροπία του, όχι μία, αλλά τέσσερις φορές.

Η UNESCO έχει χαρακτηρίσει τα Άγια Μετέωρα «ως διατηρητέον μνημείον της Ανθρωπότητας«. Δεν ανήκουν μόνον στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο. Το ίδιο ισχύει για το Άγιον Όρος, τον Μυστρά, την Ι. Μονή του Οσίου Λουκά κ.α.. Έτσι τα μοναστήρια των Μετεώρων συγκαταλέγονται στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, γιατί αποτελούν ένα μοναδικό αρμονικό συνταίριασμα βυζαντινής αρχιτεκτονικής και φυσικής ομορφιάς.

Όλα τα μοναστήρια των Μετεώρων λειτουργούν ως κοινόβια, όλα δηλαδή είναι κοινά. Υπάρχει κοινή τράπεζα (φαγητό) για όλους τους μοναχούς. Κανένας δεν έχει χρήματα. Το ταμείο είναι κοινό, αλλά υπεύθυνος γι’ αυτό είναι ο ηγούμενος, που φροντίζει με αγάπη για όλη τη αδελφότητα του μοναστηριού.

Επιπλέον, τα βράχια των Μετεώρων είναι ιδανικά για τους λάτρεις της αναρρίχησης.

Πώς θα πάτε:

Οδικώς τα Μετέωρα απέχουν 360 χλμ. από την Αθήνα και 230 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη. Η πιο σύντομη διαδρομή είναι από Δομοκό – Καρδίτσα – Τρίκαλα. Το Καστράκι απέχει από την Καλαμπάκα 3 χλμ.

Εκδρομές προς Μετέωρα

Δραστηριότητες στα Μετέωρα

Ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα διαμερίσματα στα Μετέωρα

 

Translate »