Άφυτος – Το πιο γραφικό χωριό της Κασσάνδρας με τα τιρκουάζ νερά

Άφυτος – Το πιο γραφικό χωριό της Κασσάνδρας με τα τιρκουάζ νερά

Σε όποιο μέρος της Χαλκιδικής και να κάνετε τις διακοπές σας, δεν γίνεται να μην επισκεφτείτε έστω και για μια ημέρα την πανέμορφη Άφυτο.

Το χωριό με τα πετρόχτιστα παραδοσιακά σπιτάκια, τα στενά σοκάκια και το γνωστό φυσικό μπαλκόνι της Κασσάνδρας με την πανοραμική θέα βρίσκεται ακριβός ανάμεσα από την Νέα Φώκαια και την Καλλιθέα. Θα νομίζετε ότι βρίσκεστε σε ένα μικρό νησάκι του Αιγαίου.

Το κέντρο του χωριού είναι χτισμένο πάνω σε έναν λόφο και θα βρείτε στο κέντρο πολλές καφετέριες, μπαρ, παραδοσιακές και πετρόχτιστες ταβέρνες στα σοκάκια του χωριού και νυχτερινή διασκέδαση.

Αξίζει να επισκεφτείτε την εκκλησία του Αγίου Νικολάου η οποία δεσπόζει από το 1858 στο κέντρο και να βγάλετε αξέχαστες φωτογραφίες στο φυσικό μπαλκόνι της Αφύτου.

Τους καλοκαιρινούς μήνες έχει πάρα πολύ τουρισμό και προπαντός το απόγευμα κατακλύζεται και από τουρίστες των άλλων χωριών. Στα περισσότερα σοκάκια τα παραδοσιακά σπιτάκια είναι γεμάτα με πολύχρωμα λουλούδια στα μπαλκόνια τους.

Για να κατεβείτε προς την θάλασσα απλά ακολουθείστε τις πινακίδες που σας κατευθύνουν προς αυτήν. Θα χρειαστείτε περίπου ένα δεκάλεπτο για να κατεβείτε προς κάτω.

Η παραλία Βάρκα βρίσκεται προς τα δεξιά της παραλιακής γραμμής και τα νερά της είναι συνήθως ήρεμα.

Αν και σε όλο το μήκος της είναι αμμώδες, σε κάποια σημεία στην αρχή της θάλασσας είναι βραχώδες και καλό θα ήτανε να προσέχετε τυχών αχινούς. Όσο πιο δεξιά πάτε προς την Καλλιθέα τόσο πιο αμμώδες γίνεται η ολόκληρη ακτή.

Θα βρείτε επίσης θαλάσσια σπορ και beach bar για όλα τα γούστα. Αγαπημένη μας ταβέρνα δίπλα στην θάλασσα είναι “ΤΟ ΚΥΜΑ” όπου μπορείτε να γευτείτε ολόφρεσκα και πεντανόστιμα θαλασσινά πιάτα.

Στον κεντρικό ασφαλτόδρομο προς την θάλασσα, τον οποίο μπορείτε να κατεβείτε με τα πόδια ή με όχημα, σας προτείνουμε να κάνετε μια στάση στον λόφο με τα φραγκόσυκα.

Εκτός από την όμορφη θέα αξίζει να θαυμάσετε το μνημείο του Σπαρτιάτη Βασιλιά Αγησίπολις και το φίδι της βρύσης Μπαμπακιλέτ.

Σχετικά με την ιστορία του γλυπτού, αναφέρεται σύμφωνα με τον Ξενοφώντα στα «Ελληνικά» πως το 381 π.Χ ο Σπαρτιάτης βασιλιάς Αγησίπολις αφού αρρώστησε βαριά κατά τη διάρκεια πολιορκίας της Τορώνης, ζήτησε να τον μεταφέρουν στην Αφυτις, γνωστή τότε για το ιερό του Διονύσου και το Μαντείο του Αμώνος Διός.

Για να τιμήσουν τον τόπο στον οποίο πέθανε ο βασιλιάς, οι στρατιώτες έσκαψαν και έκρυψαν στην αφυτιώτικη γη τη χρυσή πανοπλία την οποία από τότε προστατεύει ένα τεράστιο φίδι με κέρατα που γεμίζει με χρυσάφι την ποδιά όποιας γυναίκας πλησιάζει την ώρα που βγαίνει. Πηγή: Ναυτεμπορική

Ακριβός μετά την πρώτη στροφή θα βρείτε και τις πηγές με το νεράκι που πηγάζει μέσα από το βουνό.

Η Άφυτος είναι ένας τέλειος ρομαντικός προορισμός για ζευγάρια αλλά και ένα ιδανικό μέρος για χαλαρές οικογενειακές στιγμές. Συνδυάζει την παλιά αρχαία Ελλάδα με το Μεσογειακό ταμπεραμέντο.

Ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα διαμερίσματα στην Άφυτο

 

 

Translate »