Νέα Ρόδα – Το γραφικό χωριό με την Θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας της Σκουπιώτισσας

Νέα Ρόδα – Το γραφικό χωριό με την Θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας της Σκουπιώτισσας

Στην Ανατολική πλευρά της Χαλκιδικής, στον Δήμο Αριστοτέλη, πηγαίνοντας προς την Ουρανούπολη θα συναντήσετε στην αριστερή σας πλευρά ένα μικρό παραθαλάσσιο χωριό. Χτίστηκε το 1923 στο στενότερο σημείο της χερσονήσου και έχει παραλίες και από τις δύό πλευρές. Στο χωριό εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες από τα Ρόδα της Προποντίδας στην Μικρά Ασία. Αν και είναι ένα μικρό χωριουδάκι, έχει τόσα πολλά να σας προσφέρει.

Το γραφικό και πράσινο τοπίο, τα κρυστάλλινα νερά, η απέραντη θέα προς τον λοφίσκο με το εκκλησάκι των Αγίων Θεοδώρων και οι μυρωδιές από φρέσκο ψάρι στις παραλιακές ταβέρνες του χωριού, μας έκαναν να αισθανόμαστε στον πιο φιλόξενο χώρου του Δήμου Αριστοτέλη. Τα Νέα Ρόδα είναι ένας προορισμός για χαλάρωση αλλά και θρησκευτικό τουρισμό.

Είναι επίσης γνωστά και για τους περσικούς πολέμους, όπου ο Ξέρξης έσκαψε μια διώρυγα των 1800 μέτρων γύρο από τον Άθω. Κάθε χρόνο στις 22 και 23 Αυγούστου γίνεται η γιορτή για τα εννιάμερα της Παναγίας με χορούς της παλιάς πατρίδας των Ρόδον της Προποντίδας.

Για να φτάσετε στο χωριό απλά στρίψτε κάτω από τα βενζινάδικα του κεντρικού δρόμου Ιερισσού – Ουρανούπολης, ώσπου θα φτάσετε μετά από μερικά μέτρα στην θάλασσα και στον πεζόδρομο του χωριού. Θα απολαύσετε χαλαρές βόλτες δίπλα στην θάλασσα απολαμβάνοντας το καφεδάκι σας και γευματίζοντας σε καλά εστιατόρια και ταβέρνες με φρέσκο ψάρι. Δεν έχει πολύ ξένο τουρισμό και ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες, κατακλύζεται περισσότερο από Έλληνες τουρίστες.

Στην παραλιακή σας βόλτα με θέα το γαλάζιο, να επισκεφτείτε οπωσδήποτε το μικρό λιμανάκι του χωριού με τα αλιευτικά και το Ιερό Παρεκκλήσι των Αγίων Θεοδώρων με την πανοραμική θέα όπου μπορείτε να αποθανατίσετε αξέχαστες στιγμές με θέα το χωριό. Εκτός της κεντρικής  παραλίας,  αξίζει να βουτήξετε στα σμαραγδένια νερά της μεγάλης και αμμώδες παραλίας Κουμίτσα, πηγαίνοντας προς τα σύνορα του Αγίου Όρους.

Θα φτάσετε εκεί από το δρομάκι πίσω από το εκκλησάκι των Αγίων Θεοδώρων. Οδηγώντας προς την παραλία Τρυπητή, θα συναντήσετε τα καραβάκια που σας ταξιδεύουν καθημερινά στο μοναδικό κατοικημένο νησάκι της Χαλκιδικής, την Αμμουλιανή.

Must για κάθε επισκέπτη είναι ο Ναός της Θεοτόκου και του Αγίου Νικολάου στο κέντρο του χωριού. Η εκκλησία χτίστηκε για χάριν της Παναγίας από τους πρώτους κατοίκους και πρόσφυγες από τα Σκοπιά της θάλασσας του Μαρμαρά της Μικράς Ασίας.

Μεταναστεύοντας από την Μικρά Ασία το 1932, μετέφεραν τον μεγαλύτερο τους χρυσό θησαυρό, την χειροποίητη από το Ευαγγελιστή Άγιο Λουκά θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Σκουπιώτισσας.

Στα Νέα Ρόδα θα βρείτε μια πληθώρα από γραφικά ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και μικρά ξενοδοχεία, διακοσμημένα με πολύχρωμα λουλούδια σε ένα φιλόξενο χωριό του οποίου οι κάτοικοι λατρεύουν να σας διηγούνται την ιστορία αυτού του τόπου.

Μείναμε στο Ρόδον Apartments και μαγευτήκαμε από την φιλόξενη ατμόσφαιρα του συγκροτήματος. Τα δωμάτια ήταν πεντακάθαρα και όμορφα διακοσμημένα.

Η αυλή γεμάτη με διάφορα είδη φυτών από τα οποία κάποια φυτρώνουν κυρίως σε αυτήν την περιοχή. Το ζεστό περιβάλλων και οι ιστορίες του τόπου από τους ιδιοκτήτες των οποίον οι γονείς ήταν από τους πρώτους μετανάστες του χωριού μας έκανε να θέλουμε να γνωρίσουμε τον τόπο αυτόν καλύτερα.

Τα Νέα Ρόδα συνδυάζουν χαλαρές διακοπές δίπλα στο κύμα και σας ανοίγουν την όρεξη για την ιστορία αλλά και θρησκευτική σημασία αυτού του τόπου. Ότι και να πούμε για αυτό το μέρος είναι πραγματικά λίγο, διότι και μια μικρή στάση στο χωριό θα σας μαγέψει με την όλη ατμόσφαιρα που το κατακλύζει.

Ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα διαμερίσματα στα Νέα Ρόδα

 

 

Translate »