Πεζοπορία και Φυσιολατρία στην Σιθωνία

Πεζοπορία και Φυσιολατρία στην Σιθωνία

ΑΚΤΗ ΕΛΙΑ – ΠΑΡΑΛΙΑ ΛΑΓΟΜΑΝΔΡΑ

Ξεκινώντας από τον παραλιακό δρόμο του ξενοδοχείου Αθηνά Παλλάς περπατήστε μέσα από ένα πανέμορφο καταπράσινο τοπίο με θέα την θάλασσα μέχρι προς την παραλία Λαγόμανδρα. Είναι περίπου μια διαδρομή 3 χλμ. Μια χαλαρή βόλτα μέσα από δροσερό τοπίο και μικρούς κολπίσκους για μπάνιο. Στην διαδρομή σας θα συναντήσετε ταβερνούλες με νόστιμα τοπικά προϊόντα και απέραντη θέα προς το γαλάζιο.

ΝΕΟΣ ΜΑΡΜΑΡΑΣ – ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ

Ενδιαφέρον διαδρομή ανηφορικά προς το εσωτερικό τοπίο της Σιθωνίας. Θα περάσετε μέσα από ένα καταπράσινο πλούσιο σε δάσος τοπίο, με θέα προς το βουνό και την θάλασσα. Θα μπορείτε να δείτε το νησάκι Κέλυφος που έχει σχήμα χελώνας από ψηλά και να τραβήξετε πανοραμικές φωτογραφίες τόσο από το νησάκι αλλά και τον πανοραμικά χρισμένο Νέο Μαρμαρά. Όταν φτάσετε στο παραδοσιακό χωριό του Παρθενώνα με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του, είναι μια διαδρομή 5 χλμ περίπου, καθίστε στα ταβερνάκια του χωριού με την πανοραμική θέα και γευτείτε τα παραδοσιακά προϊόντα του τόπου.

ΠΟΡΤΟ ΚΟΥΦΟ – ΠΑΡΑΛΙΑ ΜΑΜΠΑ (ΑΜΠΕΛΟΥ)

Μια διαδρομή 3 χλμ περίπου από τον κεντρικό δρόμο Νικήτης – Σάρτης. Δύο χλμ μετά το Πόρτο Κουφό προς την Σάρτη, θα δείτε στα δεξιά σας μια πινακίδα ΑΛΙΕΙΑ Α.Ε. Μπορείτε να στρίψετε δεξιά και ξανά αριστερά να να βγείτε προς την παραλία Μαμπά. Μπορείτε να κάνετε την διαδρομή είτε με όχημα η και με τα πόδια. Θα περάσετε μέσα από καταπράσινα τοπία με μαγευτική θέα προς το βουνό πίσω σας και την θάλασσα μπροστά σας. Με καλό καιρό βλέπετε και την κορυφή του βουνού Άθως στο τρίτο πόδι της Χαλκιδικής στα αριστερά σας. Η παραλία Μαμπά η Αμπέλου είναι και γνωστή ως παραλία γυμνιστών.

ΑΡΜΕΝΙΣΤΗΣ -ΙΤΑΜΟΣ

Ξεκινώντας από την παραλία Αρμενιστής και πηγαίνοντας προς Βουρβουρού θα δείτε αμέσως στα αριστερά σας μια πινακίδα να σας καθοδηγεί προς τα μέσα της Σιθωνίας, προς το βουνό Ίταμος, το παλιότερο δέντρο της Ευρώπης 2000 ετών και τους περίφημους βράχους των Γιγάντων. Μια διαδρομή 5 χλμ περίπου την οποία την κάνετε καλύτερα με 4×4 όχημα. Ένα φανταστικό τοπίο μέσα στο πράσινο. Το τοπίο είναι το ίσως ποιο ενδιαφέρων ιστορικά μέρος της Σιθωνίας αφού εδώ λέγετε είχαν στοιβάξει οι Γίγαντες της Μυθολογίας τους βράχους τους οποίους πετούσαν προς τους θεούς του Ολύμπου. Δίπλα δεσπόζει το δέντρο Ίταμος, ένα πευκοειδές και μυστηριώδες δέντρο που χρονολογείτε πάνω από 2000 έτη. Το δέντρο αυτό λέγεται ότι φέρνει τον θάνατο γιατί έχει δηλητηριώδες καρπούς ενώ το ίδιο δεν πεθαίνει πότε και είναι αθάνατο.

Translate »