Πάσχα στην Χαλκιδική

Πάσχα στην Χαλκιδική

Από το Πάσχα ξεκινάει και η καλοκαιρινή περίοδος στην Χαλκιδική και ο τόπος της είναι γεμάτος πασχαλινά έθιμα, τα οποία έρχονται να συνθέσουν την ιδανική απόδραση. Από την Αρναία μέχρι την Ιερισσό, την Σιθωνία και μέχρι το Πευκοχώρι, η Χαλκιδική προσφέρει και εποχιακούς λόγους επίσκεψης. Τα ιδιαίτερα καταλύματα της και το φυσικό τοπίο σε συνδυασμό με τα πασχαλινά έθιμα της έχουν τις ρίζες τους στην Τουρκοκρατία.

Το κάψιμο του Ιούδα

Στην Χανιώτη, το Πευκοχώρι και στην Γομάτι καίνε τον Ιούδα. Συγκεκριμένα στο Γομάτι στήνουν το Μ.Σαββάτο ψηλά κλαδιά από πεύκοκαι στην κορυφή τους κρεμάνε τον Ιούδα. Το βράδυ της Ανάστασης τον ανάβουν, καίγοντας τον Ιούδα και το “κακό” σε ένα αρκετά εντυπωσιακό θέαμα.

Πάσχα στην Αρναία

Την Κυριακή του Πάσχα οι πολιτιστικοί σύλλογοι, ντυμένοι με παραδοσιακές στολές κερνάνε πασχαλινά αυγά και τσουρέκι στην πλατεία του χωριού. Την δεύτερη μέρα του Πάσχα αναβιώνει το έθιμο του κανταριού. Κάτω από τον μεγάλο πλάτανο στην πλατεία στήνουν μια ζυγαριά, σας κερνάνε ένα λουκούμι και ένα κόκκινο αυγό, και μετά περνάτε να ζυγιστείτε. Καλή επιτυχία σε όποιον έχει φάει περισσότερο, διότι ο βαρύτερος κερδίζει για έπαθλο μια κατσαρόλα, με τον πρώτο να κερδίζει τη μικρότερη και τον τρίτο την μεγαλύτερη για να συναγωνισθεί του χρόνου με τον πρώτο. Την τρίτη ημέρα γίνεται ο «Κούτσμανος». Οπλισμένοι άνδρες με παραδοσιακές στολές ξεκινούν από την πλατεία και πηγαίνουν τραγουδώντας μέχρι τον προφήτη Ηλία, για την σκοποβολή αυγών. Και στο τέλος στήνεται ο χορός προς τιμή του οπλαρχηγού Κούτσμανου.

Το ‘Μαύρο Αλώνι’ στην Ιερισσό

Κάθε χρόνο την τρίτη μέρα μετά την Ανάσταση τιμάται η μνήμη της σφαγής 400 Ιερισσιώτων από τους Τούρκους το 1821 με παραδοσιακό χορό. Στο Παλαιοχώρι ο τοπικός σύλλογος διοργανώνει ένα ακόμη έθιμο, το έθιμο «του Χαρ’κού τ’ αλώνι».

Η Κούνια στο Στανό και οι Σούβλες

Την δεύτερη μέρα του Πάσχα στο Στανό με κατσικάκια στη σούβλα, κρασί, ζωντανή μουσική και χορό στην πλατεία με τα μεγάλα δέντρα, φτιάχνουν κούνιες και αφήνουν την ουρά του σχοινιού στο έδαφος να σχηματίζουν κουλούρες. Ανάλογα πόσους κύκλους θα κάνουν, σε τόσα χρόνια θα παντρευτούν.

Αλογοδρομίες στη Συκιά

Την Τρίτη μέρα του Πάσχα διοργανώνονται οι Αλογοδρομίες. Μετά την λειτουργία στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου παραδίνει ο ιερέας την εικόνα μαζί με ευχές στους ιππείς, οι οποίοι αναλαμβάνουν ένα είδος λιτανείας μεταφέροντας την εικόνα στο Αλογοδρόμιο.

Οι Αυγομαχίες στο Λάκκωμα

Στο Λάκκωμα Χαλκιδικής γίνεται το παλιό ποντιακό έθιμο τις ‘αυγομαχίας’, όπου οι αγώνες συμβολίζουν την μάχη του καλού με του κακού. Οι «αυγομάχοι» έρχονται νωρίτερα για να ελέγξουν τα αυγά κότας. 45 αυγά στο σύνολο και νικητής είναι όποιος έχει τα λιγότερα σπασμένα αυγά και κερδίζει το «χρυσό τηγάνι» για να τα πάει για τηγάνισμα…

 

Translate »